Osäker på val av sko

Att hitta rätt sko

Att hitta rätt modell är mer jobb än att rycka den snyggaste skon från väggen. Rätt läst och egenskaper som matchar ditt sätt att röra dig är A och O när det kommer till skoutprovning.

Alla hamnar vi där med jämna och ojämna mellanrum. I läget där dina gamla trotjänare till skor börjar se lite vissna ut. Lite som att de inte riktigt vill och klarar av att stötta dig genom din promenad eller ditt löppass längre. Dina skor har helt enkelt givit upp. Det är tillfället när du upptäcker att dina skor har promenerats, sprungits och plågats tillräckligt många mil. Sulan är snedsliten, ovandelen har hål och hälkappan är nednött. Det är dags att ta tjuren vid hornen och införskaffa nya. En barnlek för vissa, pina för andra. Oavsett om du är en av dem som kan välja och vraka mellan olika modeller, eller har ofantligt svårt att hitta rätt modell, kan känslan när du står framför skoväggen med fyrtio olika modeller vara lätt förvirrande. Tar man en snabb titt på skorna kan merparten tyckas rätt lika, med undantag för färg och vilket företag som tillverkat dem. Går man mer på djupet så börjar stora skillnader dock framträda. Och det är här vi kommer in i bilden. För att underlätta lite kring ditt nästa besök i en skobutik tänkte vi reda ut lite frågor och begrepp kring skor.

Först och främst, vad är det som gör en sko till en bra sko? Det är en fråga som skapar många följdfrågor. Följdfrågor som måste besvaras för att ge ett tillförlitligt svar. Så häng med nu. Till vilken aktivitet ska skon användas? Vem ska använda skon? Vilka material är skon byggd av? Hur är den byggd? Svaret på den inledande frågan rymmer alltså en rad olika delar som sammantaget skapar bilden av vad som krävs för att en sko ska kunna klassas som bra. Alla skor vi säljer har på ett eller annat sätt egenskaper som gör att vi klassificerar dem som bra. Vi känner oss helt enkelt trygga med att de kommer att leverera den funktion vi eftersträvar att en sko bör ge, till just sin användare. Rätt användare. Och det är där, ursäkta uttrycket, skon klämmer. För en bra sko är inte en bra sko för oss alla.

Hur bra funktion en sko än må ha, kan den fungera helt fel om den inte matchas till rätt fot och användarens förutsättningar. En på många sätt suverän sko kan således vara perfekt för en person men är inte i närheten av att fungera bra för en annan person. Och då bör den inte plockas fram och säljas till dig som kund. Regelbundet går vi igenom hur en mängd skor, nya som uppdaterade, är uppbyggda. Vi undersöker och testar noga en rad punkter för att säkerställa att de håller måttet. Några skor sorteras tidigt bort, medan de som klarar våra kriterier lyfts in i butik. Följande egenskaper, och hur de påverkar såväl skon som dig, är vad vi går igenom på varje modell.

Löparsko vid belastning
Mellansulan i en sko pressas ihop och ska klara av att dämpa kroppstyngden x flera vid varje steg.

1. STÖTDÄMPNINGEN

Stötdämpningen är en av de viktigaste delarna på skorna. Hur väl stötdämpande skon är, var stötdämpningen är placerad, samt vilka kroppstyngder och användare dämpningen kommer att passa bäst till är delar vi går igenom. Genom mängden stötdämpning skon har kan vi också se vilka distanser och löppass skorna kommer att fungera bäst till. Mer stötdämpning ger såklart mer skydd, och lämpar sig därför bättre till längre promenader eller längre löpturer. En sko med mindre dämpning har dock fördelen att den väger mindre och ofta upplevs bekvämare att springa i ett högre tempo i.

Så vidare till den stora missuppfattningen – en mjukare sko är mer dämpande. Tyvärr, ledsen att säga det, men så är inte fallet. Mjukare betyder inte alltid mer stötdämpande. Mjukheten, eller dess motsats fastheten, i de stötdämpande materialen speglar inte hur mycket stötdämpning som finns i skon. Det visar bara hur stort tryck som krävs för att materialet ska börja svikta. En mjukt stötdämpande och en betydligt mer fast stötdämpande sko kan vara exakt lika mycket dämpande, men upplevas helt olika när du ställer dig i dem eller går och springer i dem. Materialen i mellansulan, den delen där stötdämpningen sitter, skiljer sig åt mellan olika märken och modeller. Det du som kund bör fråga är: Hur mycket belastning klarar den tänkta skon av och vilken mängd dämpning lämpar sig bäst för just mig. Svaren på de frågorna hjälper vi gladeligen till att reda ut utifrån dina fötters form, din kroppstyngd, hur du rör dig samt till vilka aktiviteter skon är tänkt att användas.

Tre punkter att förhålla sig till när det kommer till stötdämpningen.

  • Ett mjukare material innebär en större risk för att skon snabbare trampas snett.
  • Ett fastare material ger skon mer vridstyvhet och därigenom mer stabilitet.
  • En fastare stötdämpning ger mer känsla av kontakt med marken, mjukare material sjunker du i större utsträckning ned i.

2. STABILITETEN

Stabiliteten på skon kan indelas i två delar, neutral eller pronationsstyrd. Det första vi ser över är om skon har ett pronationsstöd. Om så är fallet graderar vi vidare in skorna i mängden pronationsstöd och var pronationsstödet är placerat. Allt för att lättare kunna guida och matcha rätt sko för rätt fot och stegisättning. Har skon inte ett pronationsstöd går den in i det neutrala segmentet och där testar vi hur mjuk stötdämpningen är för att se vilka fötter och vilka kroppstyngder de bäst kommer att svara mot. Vridstyvheten i skon ger en god hint om hur pass stabil skon är. Hur vridstyv skon bör vara beror väldigt mycket på hur just dina fötter är uppbyggda och formade, men även hur flexibel skon bör vara för att vara optimal för den aktivitet du ska utföra.

3. SPECIFIKA EGENSKAPER

Specifika egenskaper är en annan detalj som för vår del är oerhört viktig. Vissa skomodeller har egenskaper som gör dem alldeles utmärkta för vissa fötter eller vissa besvär. Hallux rigidus och andra smärtor kopplade till främre delen av foten mår exempelvis ofta väldigt bra av skomodeller med så kallad rullsula. Andra skor har flexibla material på mer utsatta områden för att minska risk för tryck och skav. Utöver det ska vi aldrig glömma att skor kommer i olika bredder, allt från smala till de med klart mer bredd för foten. Om vi låter din fot stå som mall så går det nästan alltid att hitta en modell som passar dig bra. För låt oss vara ärliga, en struts och en elefant skulle knappast rekommenderas samma sko. Oavsett vilka besvär eller avvikelser vi först tycker oss se.

4. SKONS SPECIFIKATIONER

Skons specifikationer är mer tekniska detaljer. Kanske inget som gemene kvinna eller man behöver snöa in sig på. Men är du inne i skobranschen och lite nördig så pratar vi här om vikt, häl-tå dropp, skons läst mm. Vikten hänger i mångt och mycket ihop med stötdämpningen och ju lättare skon är desto kortare livslängd kommer den att ha. Mindre vikt ger som regel också mindre stabilitet. Skons läst är en detalj som lätt glöms bort, men den är minst lika viktig som att hitta rätt stabilitet på skon. Blir lästen fel kan även den grundligaste utprovning vara bortkastad.

Fortfarande osäker? Bara lugn, vi ser till att du får rätt sko direkt.

Läs gärna om vår skoutprovning, hur vi undersöker dig

Skons uppbyggnad och egenskaper

Skons uppbyggnad

INNERSULA
Ligger placerad direkt i skon och bör helst vara löstagbar. I innersulan sitter vanligtvis ingen större funktion utan den syftar mest till att ge en behaglig känsla när du kliver i skon.

MELLANSULA
Är den del av skon där stötdämpningen sitter. Materialet i mellansulan varierar mellan olika märken men funktionen den ska ge är densamma, stötdämpning och stabilitet. I mellansulan byggs också pronationsstödet in, om det finns på skon.

OVANDEL
Materialet i ovandelen varierar kraftigt. Skinn, syntet och meshtyg är bara några av de material som används i ovandelen. Valet här kommer alltså påverka hur täta skorna är, och därigenom om de är luftiga, vattenavvisande, slitstarka mm. Hur ovandelen sätts samman påverkar också passformen på skorna.

HÄLKAPPA
Har en viktig funktion då den omsluter hälbenet. Hälkappan ger också stabilitet i sidled, samt att den håller foten kvar i skon när du rullar framåt i steget. På promenadskor och löpskor förstärks vanligtvis hälkappan med någon form av plast för att ge ytterligare stabilitet.

HÄL-TÅ DROPP
Är ett mått på skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten i skorna. Måttet mäts från yttersula till innersula. Står du barfota på ett platt golv är måttet 0. De flesta skor för promenader och mängdträning gällande löpning har ett mått på mellan 8 och 12 millimeter. Lättviktsskor ligger närmre 4mm och vissa modeller finns med 0mm dropp.

YTTERSULA
Kan även benämnas slitsula och är den del som ligger närmast underlaget. Består som regel av ett lite mer slitstarkt material, och blir därmed något som ökar vikten på skon ju grövre den är.

Varukorg
Rulla till toppen