Främre fotvalvsdefekt

Symtom vid nedsjunket främre fotvalv

Framfotsinsufficiens ger en högre belastning under trampdynan än normalt, vilket ofta ger trötthet, förhårdnader och smärta i främre trampdynan.

Orsak

Den ökade belastningen på trampdynan kommer oftast till följd av att det främre fotvalvet sjunkit ned och därmed tappat en del av sin sviktande förmåga. Vid nedsjunket främre fotvalv så hamnar de tre mittersta tårnas basleder lägre än stortån och lilltån vilket skapar ett tryck på trampdynan. Till viss del kan det här bero på en ärftlig faktor hur det främre fotvalvet är uppbyggt.

Behandling av nedsjunket främre fotvalv

  • Vid smärta, förhårdnad eller trötthet bör detta avhjälpas med ett stöd för den främre delen av foten, en så kallad pelott. Pelotten stödjer det främre fotvalvet och minskar därmed trycket på trampdynan. Det är viktigt att få pelotten rätt placerad för att få en bra effekt.
  • Välj sko med omsorg, en väl stötdämpad sko hjälper till att ta upp belastningen från kroppen.
  • Undvik högklackat på grund av den ökade belastningen som sker på framfoten då hälen höjs.

Förebyggande

Undvik att gå i allt för platta och tunna skor då detta sätter större belastning på fotens trampdynor.

Additional Info

  • Kroppsdel: Fot
  • Diagnos: Framfotsinsufficiens - främre fotvalvsdefekt

Håll dig uppdaterad

Umeå Östersund Uppsala Stockholm

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

Följ oss

facebook  instagram