Ledsjukdomar är mycket vanligt och hamnar i toppen över orsaker som under en livstid kan ge funktionsnedsättning. Av ledsjukdomarna är artros den vanligaste. Man vet inte exakt varför man får artros, men arv samverkar med miljöfaktorer såsom skador på leder, överbelastning, extrem tung arbetsbelastning och övervikt. De vanligaste symtomen är stelhet och ledsmärta, som i sin tur tyvärr kan leda till funktionsnedsättning. Här är fem tips som kan avlasta och minska smärtan vid artros.
1. Fysisk aktivitet
Fortsätt vara aktiv och se till att stärka upp kroppen kring de drabbade lederna. Fysisk aktivitet bidrar till att bibehålla rörligheten i den drabbade leden samt att ledytan smörjs med ledvätska.
2. Val av sko
Använd väl utprovade och anpassade skor. Med rätt förutsättningar minskas risken för smärta. Viktiga detaljer att väga in är var artrosen sitter, hur den påverkas och vilka förutsättningar just du har. Sitter artrosen i foten är exempelvis en sko med rullsula bra. Sitter artrosen längre upp i kroppen är det av stor vikt med rätt stötdämpning och att styra fötterna i rätt vinklar.
3. Ortoser och ortopediska inlägg
Avlastande ortoser har ofta en smärtlindrande effekt och kan även hjälpa till att minska svullnad. Var noga med utprovningen för att få optimal effekt. Rätt material och bra passform gör stor skillnad. Här hittar du rekommenderade knäskydd vid artros. Vår favorit ser du på bilden här under, Bauerfeind GenuTrain A3. En modell som vi använt oss av under många år med väldigt goda resultat.
4. Viktnedgång
Försök minska din vikt om behovet finns. Belastningen på lederna minskar, och därmed smärtan, i samband med att vikten går ned.
5. Läkemedel
Ta kontakt med din läkare för konsultation om eventuella läkemedel kan vara dig till hjälp.
Vill du veta mer om Artros? Fortsätt läsa texten här under för mer matnyttig information.
Artros – en folksjukdom
Inom reumatiska sjukdomar är artros en av de största grupperna, och ger vanligtvis symtom som ledsmärta och stelhet. Ledsjukdomar är mycket vanligt och hamnar i toppen över orsaker som under en livstid kan ge funktionsnedsättning, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Av ledsjukdomarna är artros den vanligaste och den är tio gånger vanligare än reumatoid artrit (RA). Man vet inte exakt varför man får artros, men arv samverkar med miljöfaktorer såsom skador på leder, överbelastning, extrem tung arbetsbelastning och övervikt. De vanligaste symtomen är stelhet och ledsmärta, som i sin tur kan leda till funktionsnedsättning.
Vad händer i leden
En led är uppbyggd av några millimeter tunt brosk ovanpå benet. I leden finns även en trögflytande vätska som fungerar som smörjmedel. Broskets glatta yta, tillsammans med vätskan, ger en glatt yta som fördelar belastningen över leden samt minskar friktionen. I brosket pågår hela tiden förnyelse av celler när andra broskceller bryts ned. Om det blir en obalans och det inte hinner bildas nog många broskceller blir broskytan matt och ojämn. Till sist kan brosket försvinna och benen ligger då och nöter mot varandra.
Artros kan uppstå i kroppens samtliga leder, men det är ovanligt att artros debuterar i fler än en led. När så sker, är det sannolikt ärftligt betingat. De vanligaste kroppsdelar som drabbas är fötter, knän, höfter, händer och rygg. Det tydligaste symtomet är stelhet. För att minska besvären bör fokus ligga på träning och avlastning med ortopedtekniska hjälpmedel. Smärtlindrande läkemedel kan hjälpa till att komma igång med träning.
Forskning
Det pågår mycket forskning kring artrosens uppkomst och förlopp, vilket behövs då orsaken till sjukdomsutvecklingen fortfarande till stora delar är okänd. Det är dock känt att hård, ensidig belastning av leden, tidigare ledskada samt övervikt är riskfaktorer. Kön, ålder och ärftlighet påverkar även det utfallet av artros. ”Kvinnor och äldre personer löper större risk att drabbas än män och personer i yngre ålder”, säger Peder Blomqvist, specialist i allmänmedicin och smärta. Det pågår forskning för att bättre förstå hur vanligt det är med artros och varför man får det, vilka konsekvenserna blir på kort och lång sikt, samt vilken livskvalitet dessa personer har. Man tittar även på hur stora samhällskostnaderna blir. Vidare forskar man för att få fram nya läkemedel, och då framför allt läkemedel som effektivare lindrar smärtan och ger färre biverkningar. Man undersöker vilken typ av träning som är bäst för just dessa patienter. Det pågår ständiga förbättringar inom kirurgin, vad gäller att sätta in nya leder och även för att förbättra tekniken. ”Det finns många väl utförda studier som visar att träning och kost som ger viktnedgång har minst lika god effekt som läkemedel”, menar Peder Blomqvist.
Träning
Träning är en basbehandling med fokus på att stärka musklerna och arbeta upp en bättre koordination. En viktnedgång kan också minska symtomen. Om man behöver smärtlindring är det i första hand läkemedel med paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) man rekommenderar. Om detta inte hjälper kan det bli aktuellt med injektionsbehandling i form av exempelvis kortison. Man kan prova glukosamin, som numera är klassat som läkemedel och finns receptfritt. Glukosamin är ett ämne som redan finns naturligt i brosk och leder. I sista hand kan man ta till kirurgi för att få en förbättring.
Ortoser och hjälpmedel
I samband med aktiviteter, såsom löpning eller promenader, är det viktigt att skorna är individuellt utprovade så att det inte finns någon snedställning på fotleden som kan fortplantas vidare upp i knä, höft eller ländrygg. ”Individuella ortopediska inlägg med stötdämpning kan ytterligare avlasta smärtande leder, och därigenom öka möjligheten till ett aktivt och smärtfritt liv”, säger Lars Ottinger, leg. sjukgymnast och ortopedtekniker. Vid knäartros gäller det att korrigera vinkeln i knäleden för att ge mesta möjliga avlastning. Detta sker genom rätt skor och eventuellt formgjutna inlägg. Sitter artrosen i främre delen av foten avlastar man den genom att tillverka en rullsula på skon för att få en ökad avlastning just där. Lösningarna blir således specifika beroende på var artrosen sitter.
Fler avlastande hjälpmedel stavas ortoser. En väl anpassad och funktionell ortos avlastar leden genom att aktivera musklerna. Dessa ger också kompressionseffekt som minskar svullnad och därmed ökad rörlighet.
Är du en av alla som drabbats av artros? Se till att ge dig själv de bästa förutsättningarna. Det kan verkligen göra stor skillnad för hur din framtid kommer vara.