Skor med rullsula är på inget sätt ett nytt begrepp. Inte heller är det någon nyhet att bygga en sko med den funktionen. Att avlasta specifika områden med den egenskapen har vi arbetat med under många år. De senaste åren har den här formen på skon fått sig ett litet uppsving, mycket tack vare att skomärket Hoka One One de senaste åren blivit allt mer populärt. Och när något syns och säljs mycket, ja då hoppar snart andra på det rullande tåget. Men är det något för alla och vad innebär egentligen rullsula? Låt oss ta det från grunden.
Rullsula innebär att den främre delen av skon förstyvas och därigenom blir mindre flexibel. Tänk vandringskänga så hänger du lättare med i hur det fungerar. Effekten man får ut genom en rullsula är att skon hjälper till mer i frånskjutet, vilket kraftigt minskar belastningen på främre trampdynan. Lederna där dina tår fäster på foten kommer genom detta inte behöva böjas lika mycket och på så sätt avlastas eventuella smärtor. Hur förstyvningen av skon går till varierar. Ett exempel är att helt enkelt göra mellansulan tjockare under främre delen av skon, på det viset blir skon mer stötdämpad och samtidigt styvare. Två flugor i en smäll. Smart.
Vill man å andra sidan ha en lite smäckrare sko utan extra höjd under fötterna, då är det olika typer av inlägg i skon man tittar på. Med inlägg av kolfiber och olika formbara plaster i skorna kan man få till samma resultat. De inläggen går också att flytta mellan olika skor för att på så vis ”plocka med” effekten från en sko till en annan. Har du svårt att överge dina favoritskor är nog det den lösning du bör titta på. Helt enkelt ett smidigt sätt att kunna använda fler skor från garderoben.
Vi brukar som regel rekommendera rullsula vid besvär och smärtor i framfoten. Vid exempelvis hallux rigidus (stel stortå), artros i den främre delen av foten, nedsjunket främre fotvalv och hallux valgus ger rullsula oftast en riktigt bra och smärtlindrande effekt. Men självklart är skor med rullsula också något för dig som inte har ont. Att röra sig i en sko med uttalad rullsula är annorlunda och ibland kan det ta en stund att vänja sig. Två skomärken som tydligt inriktat sig på att bygga skorna med den funktionen är MBT och Hoka One One. Låt oss ta en titt på dem.
MBT
MBT är en akronym och står för Masai Barefoot Technology. MBT är schweiziskt och lanserade sina första skor 1996. De allra flesta skor i deras sortiment har en väl avvägd rullsula och kombineras med en lite mjukare stötdämpning i hälen. Målet med det är att skapa en mjuk isättning av foten och ett behagligt naturligt rull framåt. Allt för att avlasta och samtidigt stärka muskler som ger balans och god kroppshållning.
Hoka One One
För Hoka One One började allt med frågan: Hur kan vi springa snabbare nerför? Föga anade de två fransmännen Jean-Luc och Nicolas, som då var anställda på Salomon, att den frågan skulle ta dem vidare till att grunda Hoka One One. Men i samma veva som barfotatrenden och minimalistiska skor började explodera gick de i rakt motsatt riktning. Med överdimensionerade mellansulor, mjuk stötdämpning och skor med tydlig rullsula har de inte bara hållit sig kvar i en tuff bransch. De har snarare pekat ut en ny riktning för den. Och ska vi peka på två detaljer vi älskar med Hoka är det:
- Den låga vikten i förhållande till skons dämpning.
- Rullsulan som avlastar så fint för framfoten.
Från Hoka hittar du både rejält stötdämade modeller som håller dina fötter pigga under riktigt långa pass, såväl som lite nättare varianter för mer fart. Lägg till sandaler och kängor för både hiking och vintern så täcker du upp årets alla dagar. Skor från Hoka finns i olika bredder och vi är en av få butiker som också har dem i bred modell.
Undrar du över namnet? Hoka One One är ett maoriskt uttryck och betyder ungefär ”Flyga över jorden”.
Fler följer efter
Allt fler skoleverantörer börjar öppna upp sig mot rullsulor. Såväl New Balance som Asics har plockat fram och utökar sitt sortiment av skor med den här funktionen. På bilderna här under är Asics Metaride och New Balance Fresh Foam More.
Som med alla trender, för vi får nog slå fast att det rör sig om en trend, kommer intresset i viss mån svalna och ebba ut. Risken när en specifik lösning blir populär är att den snappas upp av för många och till fel fötter. Och då kan det alltid bli ett bakslag. För ingen lösning är perfekt för alla. Samtidigt vet vi, som arbetat med funktionen under så många år, att rullsulor är här för att stanna. Och vi glädjs åt att fler har möjlighet och vågar testa sig fram till de positiva egenskaperna som en rullsula medför.
Våga testa. Se bara till att de skor du testar är anpassade för dig och dina förutsättningar. Kör hårt.