Artros i foten

Med tjugosex ben och trettiotre leder så kan artros i foten verkligen visa sig på olika sätt och ge varierad symtombild. De allra flesta som drabbas av artros i fötterna får dock problem med stelhet, värk och belastningssmärta.

Symtom

Artros i foten kan visa sig på lite olika sätt beroende på vilken eller vilka leder som är drabbade. Kännetecknande för artros, oavsett led, är en kortvarig stelhet efter att man varit i vila. Det tar ett tag innan man “kommer igång”. Vid artros i foten är det också vanligt förekommande att det smärtar när man går eller springer på grund av belastningen som då uppstår. Sammantaget är dessa symtomen:

  • Stelhet och värk
  • Belastningssmärta
  • Svullnad kring den drabbade leden

Orsak

I foten finns trettiotre leder där ledytorna på fotens olika ben möts. En tydlig bild av det kan du läsa om på sidan om fotens anatomi. De ytor av benen som ligger mot varandra är klädda med brosk, det är en glatt yta som gör att leden glider bra. Vid artros sker förändringar av brosket som gör att det uppstår ojämnheter och gropar. Det leder i sin tur till att benytorna kommer i kontakt med varandra och då kan smärta uppstå. Orsaken till artros är inte helt känd men några riskfaktorer är övervikt, tidigare ledskador och tungt kroppsarbete med hård belastning. Ålder och ärftlighet är två ytterligare riskfaktorer vid artros.

artros i foten

Behandling och avlastning

Artrosen i fötterna kommer att hänga med dig, det försvinner tyvärr inte bort. Men det går att hitta åtgärder mot smärtan som fungerar riktigt bra. Som alltid vid artros är fysisk aktivitet att rekommendera, det är positivt både på kort och lång sikt. Vid sidan av det går det ofta att lindra symtomen från artrosen med fotbäddar och rullsulor som kraftigt minskar trycket på dina fötters leder.

  • Fysisk aktivitet rekommenderas som regel. Att motionera och röra på sig har för många en smärtlindrande effekt.
  • Se över dina fötters form, fotvalven och hur du belastar dem. Genom att förändra vinklar på fot och fotled samt stödja fotvalven kan smärtan många gånger avlastas.
  • Fotbäddar som stödjer upp valven och minskar trycket på fötterna.
  • Rullsula. Skor med så kallad rullsula är ett utmärkt alternativ när artrosen sitter i främre delen av foten. Det avlastar oftast smärtan väldigt mycket. Hos oss hittar du modeller från både MBT, Hoka One One och New Balance som har denna funktion.
  • Eventuellt viktnedgång för att minska på belastningen.

Vad kan Gå & Löp göra för dig om du har artros i foten?

Väldigt mycket. Vi sitter på samtliga lösningar när det gäller artros i fötterna. Goda kunskaper om vilka skor som kommer passa dig bäst. Vilken funktion med rullsula som kommer avlasta smärtan vid artros. Vi har också möjlighet att hjälpa dig med skoinlägg och ortopediska fotbäddar mot artrosen i dina fötter. Välkommen att höra av dig eller shoppa direkt här på vår webshop. Frågor? Hör av dig på info@gaochlopkliniken.se eller boka en tid med någon av våra ortopedtekniker.

Varukorg
Rulla till toppen