Dålig hållning

Orden talar för sig själv. Det här handlar om smärta och besvär kopplat till en dålig position och hållning i kroppen. Oftast visar sig besvären i bröstrygg och nacke när man hamnar i den position som syns på den vänstra av bilderna.
Dålig hållning

Symtom

Vanligaste symtomen på dålig hållning i ryggen är en trötthet och känsla av smärta i bröstryggen. Det är också vanligt att nacken påverkas negativt. Som regel förvärras smärtan ju längre dagen går, det beror på att musklerna blir tröttare och hållningen försämras ytterligare. Ibland kan också huvudvärk förekomma till följd av att musklerna i nacken spänns så pass att de framkallar huvudvärken.

Orsak till dålig hållning

Dålig hållning är alltså ett sammansatt problem där framförallt axlar, bröstrygg och nacke hamnar i en väldigt utsatt position och skapar spänningar på så väl muskulatur, senfästen och leder.

Framåtroterade axlar, ökad kurvatur i bröstryggen och så kallad gamnacke är de vanligaste visuella kännetecknen på dålig hållning. Orsakerna till detta kan variera. En del utvecklar tillståndet över tid, andra har ökad risk genetiskt. Då mycket av vårt arbete sker med armarna framför oss, både i arbetslivet vid exempelvis en dator eller hemma i köket så kommer axlarna alltid att vilja dra lite framåt. Kan vi hålla dessa i ett mer neutralt läge och hålla ihop skulderbladen är mycket vunnet.

Dålig hållning orsakar normalt inte smärta vid kortare perioder av belastning utan smärtan dyker ofta upp av att vi i längre stunder hamnar i en onormal position. Ett bra exempel är när vi vid en arbetsplats hamnar i samma position eller utför monotona rörelser med armarna framför oss.

När armarna förs fram roterar ofta axlarna framåt och i den rörelsen följer skulderbladen och nacken efter. Vi sjunker helt enkelt ihop och “faller” framåt en aning. Vi tappar vår lodlinje och påfrestningarna ökar markant på kroppen.

När du sjunker framåt på det sättet kommer nacken och bröstryggen slita avsevärt mycket mer för att hålla upp ditt huvud. Tänk då på att huvudet väger cirka fyra kilo. Testa bara att hålla ett mjölkpaket en bit framför kroppen istället för direkt emot. Tyngden blir rejält mycket tydligare när du kommer ut en bit från ryggraden.

Övning och behandling mot dålig hållning

Träning, träning, träning. Och medvetenhet om din kropps position. På längre sikt är träning det som verkligen kommer göra skillnad. Rätt träning för att stärka muskulaturen som korrigerar din position är oerhört viktigt och den kommer få dig att klara mycket av din smärta då det effektivt hjälper dig till en bättre hållning. Att samtidigt vara medveten om din hållning och hur exempelvis axlar, bröstrygg och nacke positionerar sig gör även det effekt. Tyvärr kan det vara klurigt att under en hel dag komma ihåg att bibehålla en bra position. Här kommer hållningsbandage och ryggstöd in i bilden. Med hjälp av dem kan du få muskulär feedback, bandagen påminner dig helt enkelt genom att ge ett visst tryck på dina muskler. Med en hållningsväst kan du också ställa in så att du motverkar att dina axlar roterar framåt. Effekt på direkten!

Sammantaget.

  • Ge dig tid att träna upp din hållning och stärka musklerna kopplade till nacke, bröstrygg, axlar.
  • Använd gärna ett hållningsbandage som motverkar framåtroterade axlar och gamnacke. Då får du också en ständig feedback.
  • Variera din arbetsposition. Det är lätt hänt att vi hela tiden hamnar i samma position med armarna framför oss vid exempelvis tangentbordet.
  • Mjuka upp och arbeta med cirkulationen i bröstryggen. En massageboll kan göra gott.
  • Var stolt. Blicken framåt, inte nedåt. Bara genom den korrigeringen kommer huvudet hamna rakare.

Det här kan hjälpa dig

Senast uppdaterad: 2024-05-23
Artikelförfattare: Lars Ottinger – Leg. sjukgymnast

Varukorg
Rulla till toppen