Förhårdnad och liktornar

Förhårdnad och liktornar uppkommer på grund av ett för stort tryck på ett visst område. För att skydda det området kommer kroppen göra huden hård och tjock just där. Det kan verka som en smart lösning från kroppen, och är det också i viss mån. Men det kan också ställa till det än värre. Om förhårdnaden uppstått av exempelvis en sko som trycker för mycket kommer trycket bara öka av att huden blir hårdare och tjockare. Besväret blir värre och kan leda till en liktorn.

Förhårdnader och liktornar sitter ofta under fotens trampdynor, eller på/mellan tårna. Förhårdnader på fötter uppstår lättare om du har lågt fotvalv, högt fotvalv eller tunna trampdynor med uttrampade fettkuddar. Det är också vanligt att de uppkommer av att en eller flera tår skaver mot varandra.

Som tidigare nämnt bör man också vara uppmärksam och noga på att skorna inte klämmer och är för trånga/hårda.

Symtom

Symtomen vid förhårdnader är att huden förändras i sitt utseende, den blir tjockare och hårdare. Det behöver inte uppstå besvär eller smärtor direkt till följd av detta. Men förhårdnaden är ett tecken på att du har onormalt hög belastning på just den punkten av kroppen. Det kan ses som ett tydligt tecken att du har en ökad risk att smärtor och ömhet ska uppstå just där.

förhårdnad
Förhårdnad på insidan av stortån, ett vanligt område som drabbas.

liktorn
Liktorn som börjat behandlas.

Om du får en liktorn så har förhårdnaden pressats inåt i kroppen. När den då träffar en nerv så kommer smärtan bli uppenbar även vid bara lätt beröring. Du kan likställa det med att du får en tagg som trycks in i kroppen. Man brukar ofta se att det rör sig om en liktorn men det kan ibland misstas för en vårta.

Behandling

Behandlingen av en förhårdnad eller liktorn syftar till att minska på trycket. Du bör dock räkna med att det kan ta tid att få bort förhårdnaden eller liktornen helt. Eftersom det är den höga belastningen som är orsak till besvären så är det den du behöver minska på.

  • Den kanske viktigaste delen är att använda bra skor. Stötdämpning under foten som tar upp belastningen och bekväma i sin passform så de inte trycker mot känsliga punkter på fötterna. Var extra uppmärksam på det område där du har besvär.
  • Fotvårdsprodukter som mjukar upp huden och bibehåller huden mjuk.
  • Om besvären sitter under foten – Använd avlastande skoinlägg som jämnar ut belastningen och minskar trycket på ditt utsatta område.
  • Om besvären sitter på tårna – Använd Aavlastande tåskiljare. De minskar trycket mellan tårna eller på utsidan av tårna om problemen sitter där.
  • Behandling hos medicinsk fotvårdare. Extra viktigt om det rör sig om liktornar. Fotvårdaren karvar då bort liktornen och smärtan brukar minska direkt.

Tänk på att den här typen av besvär ofta kommer tillbaks om du inte förebygger den. Förhårdnader och liktornar är ofta relaterad till din fots form så risken är alltid större för vissa fötter. Se därför till att både behandla besvären och titta över vad du kan göra i förebyggande syfte.

Avlastning för din förhårdnad

Här hittar du några av de produkter som lämpar sig väl för förhårdnader och liktornar.

Hur hjälper vi dig?

Med god kunskap om fötternas anatomi och belastning kan vi hjälpa dig med både små effektiva hjälpmedel och skoinlägg för att avlasta förhårdnader. Vi guidar dig också till rätt typ av sko och vilka material i skons stötdämpning som kommer fungera bäst för just dig. På så vis får du optimal avlastning. Testa produkterna här ovan eller välkommen förbi någon av våra kliniker!

Varukorg
Rulla till toppen