främre knäsmärta, pfss

Symtom

Symtomen vid främre knäsmärta är värk och smärta i främre delen av knäleden, som utlöses och ökar vid belastning. Vanliga rörelser som framkallar smärtan är att sitta på huk, att gå nedför trappor samt att resa sig efter en längre stunds stillasittande. Främre knäsmärta drabbar främst tonåringar, merparten flickor.

Orsak

Främre knäsmärta, även kallat patello-femoralt smärtsyndrom, är en överbelastning av patello-femorralleden. Ofta uppstår smärtan i samband med knäbelastande aktivitet, och den kan härledas till att den aktive är för dåligt tränad i förhållande till aktiviteten. Smärtorna kan också bero på att brosket på knäskålens inre, bakre ledyta är ojämnt samt att vinkeln mellan knäskålssenan och lårmuskeln är för stor.

Behandling

Prognosen är vanligtvis god. Främre knäsmärta är ofarligt och läker av sig själv men det kan ta månader till år innan det försvinner.

  • Aktivitet med smärta är tillåten om smärtan inte stegras vid varje tillfälle.
  • Rehabprogram. Styrketräning av lårmuskulaturen (quadriceps) är ett viktigt inslag i rehabiliteringen.
  • En bidragande orsak kan vara överpronation vilket ger en ökad vinkel och större belastning i knäleden. Se över hur du belastar dina fötter och korrigera eventuella felställningar med rätt skor och ortopediska inlägg.
Varukorg
Scroll to Top