Hälsprickor
Har du drabbats av hälsprickor eller torr hud kring hälarna? Då är du en av många. Men lugn bara lugn, vi ska se till att du får rätt råd och behandling så du slipper dem. Vid spruckna hälar är det i första hand hudens översta lager som spricker även om sprickorna ibland kan förvärras och gå djupare. Att de sprickor beror på att huden blir mindre flexibel när den blir torr och tjock. När du går på foten ökar trycket på hälen och fettkudden under hälbenet vill då expandera i sidled. Om huden då är oflexibel är risken stor att huden istället spricker. Men med rätt åtgärder och lite nya rutiner kommer dina fötter se ut som nya igen och vara fräschare och mjukare än på länge. Häng med!
Symtom vid hälsprickor
Symtomen om du drabbats av hälsprickor är tämligen enkla att se.
- Huden kring hälarna är torr och ofta lite gulaktig i tonen.
- Huden är också tjockare och har sprickor i sig.
- Det kan smärta från sprickorna.
- Risken finns också att det blir inflammerat kring sprickorna.
Behandling av spruckna hälar
Med rätt behandling kommer du få mjuka och fräscha hälar inom kort. Dagliga rutiner och lämpliga produkter är allt du behöver.
- Smörj in huden/hälarna med lämplig fotkräm som är avsedd för hälsprickor eller torr hud. Det återfuktar huden och gör den mjukare. Smörj en gång dagligen.
- Ta regelbundna fotbad som mjukar upp huden. Torka och smörj in fötterna noga efteråt.
- Om du filar fötterna så var försiktig. Gör det efter fotbad och fila alltid längs med sprickan, aldrig tvärsöver.
- Boka en tid hos fotvårdare som hjälper dig skära bort hud och behandla sprickorna.
- Använd bra skor och lämpligt inlägg för att minska belastningen på hälarna. Det avlastar trycket på huden så den inte behöver expandera lika mycket.
- Hälstrumpor som med sin mjuka och elastiska insida av gel, mjukar upp huden kring hälarna.
- Fortsätt smörja in din hud även efter att dina hälsprickor har läkt. Nu har du skapat en god rutin, fortsätt med den så slipper du få spruckna hälar igen.
Lämpliga fotkrämer
Orsak till spruckna hälar
Torr hud, ökad ålder och vissa sjukdomar är de stora orsakerna till att hälsprickor bildas. Om vi ska rada upp de tänkbara orsakerna så ser de ut så här:
- Med ökad ålder försämras hudens förmåga att bibehålla fukt.
- Om dina fötter utsätts för en varm och fuktig omgivning kan huden torka ut. Det ökar risken för sprickor.
- Vid kallare väder finns det mindre fukt i luften, det kan också bidra negativt.
- Om du tvättar dig överdrivet många gånger med tvål så riskerar huden att torka ut.
- Genetiska faktorer spelar också in.
Förebygg spruckna hälar
Det absolut bästa du kan göra är att hålla huden på dina hälar mjuk och följsam. Det gör du bäst genom att använda en bra kräm som du regelbundet smörjer in fötterna med. Utöver det bör du undvika att använda täta skor, som ger mycket värme och fukt, under långa perioder. Dämpningen och stödet kring hälen som skon ger kan också bidra till att minska på hälens belastning så en vettig modell med bra dämpning är att rekommendera. Vilka strumpor du använder kommer också påverka hur fuktig dina fötter bli, så använd strumpor som håller dina fötter torra.
Vi hjälper dig!
Undrar du hur du bäst ska behandla dina spruckna hälar? Då är du välkommen förbi någon av våra kliniker eller så drar du iväg ett mail till oss på info@gaochlopkliniken.se så återkopplar vi så snart vi bara kan.
Senast uppdaterad: 2024-05-23
Artikelförfattare: Lars Ottinger – Leg. sjukgymnast
Granskad av: Margita Nyström – Medicinsk Fotvårdare