Hopparknä

Hopparknä är en överbelastningsskada som sätter sig just under knäskålen. Det är senan som går över knäskålen, patellarsenan (knäskålssenan) som drabbas. Många gånger beror skadan på den höga belastning som uppstår vid hopp och löpning. Det är som namnet antyder vanligt förekommande bland idrottare som har mycket hopp i sin träning.

Symtom

Smärta som känns precis under knäskålen kan många gånger vara hopparknä. Oftast är man fri från smärtan när man är i vila och känner av smärtan vid ansträngning. Framförallt kännbart är det när lårmuskeln aktiveras. Då aktiveras också patellarsenan (knäskålssenan).

När du precis drabbats av hopparknä är det vanligt att du känner dig stel på morgonen och att det smärtar i början av en aktivitet. Efter uppvärmning och om du rört dig en stund klingar smärtan som regel av. Om du inte får bukt med överbelastningen i början kommer smärtan stegras successivt och till slut kommer det bli svårt att idrotta alls. Om du tränar med för tung excentrisk belastning av lårmuskeln (tänk den inbromsande rörelsen som knäleden gör när du landar efter ett hopp) kommer smärtan med all säkerhet att stegras.

Hopparknä

Orsak

Hopparknä är som sagt en överbelastningsskada. Det innebär att du lyckats träna mer än vad knäskålssenan klarar av för tillfället. Den höga belastning som uppstår vid hopp och löpning är många gånger orsaken till hopparknä. Knäskålen och senan som löper över den har en viktig funktion. Den ger betydligt mer kraft till lårmuskeln. Knäskålen fungerar nämligen som en hävstång och på så vis kan ditt ben utveckla mycket mer styrka. Den böjande och sträckande belastningen som uppstår i knäskålssenan kan dock bli för stor. Pågår det under för låg tid har du fått en överbelastningsskada.

Hopparknä är vanligt bland både höjd-, längd- och trestegshoppare men förekommer också ofta inom olika bollidrotter. Det är inte alls ovanligt att handboll- och basketspelare också får det. Inledningsvis rör det sig ofta om en inflammation som senare kan övergå i långvariga smärtor med ärrbildning på knäskålssenan.

Behandling

  • Rehabprogram som successivt stegras. Fokus ligger på rörlighet och styrketräning.
  • Tejpa knäskålssenan under påfrestande aktiviteter.
  • Specifika knäskydd kan avlasta, verka smärtlindrande och göra det möjligt för dig att fortsätta med din aktivitet. Lämpliga knäskydd för hopparknä hittar du precis här under.

Knäskydd för hopparknä

Varukorg
Rulla till toppen