Hopparknä

Symtom

Smärta precis under knäskålen kan många gånger vara hopparknä. Oftast är man fri från smärtan när man är i vila och känner av smärtan vid ansträngning, framförallt kännbart är det när lårmuskeln aktiveras. När du precis drabbats av hopparknä är det vanligt att du känner dig stel på morgonen och att det smärtar i början av en aktivitet. Efter uppvärmning och om du rört dig en stund klingar smärtan av. Fortsätter överbelastningen kommer smärtan stegras successivt och till slut kommer det bli svårt att idrotta alls. Utsätts du för tung excentrisk belastning av lårmuskeln (tänk den inbromsande delen när du landar efter ett hopp) kommer smärtan med all säkerhet att stegras.

Orsak

Hopparknä är en överbelastningsskada som många gånger beror på den höga belastning som uppstår vid hopp och löpning. Den excentrisk-koncentriska (böjande och sträckande) belastningen som då uppstår i knäskålssenan är orsaken till problemet. Skadan är vanlig bland både höjd-, längd- och trestegshoppare men förekommer också ofta inom olika bollidrotter. Inledningsvis rör det sig ofta om en inflammation som senare kan övergå i långvariga smärtor med ärrbildning på knäskålssenan.

Behandling

Rehabprogram som successivt stegras. Fokus ligger på rörlighet och styrketräning. Att tejpa knäskålssenan eller använda knäskydd som avlastar specifikt kan verka smärtlindrande och göra det möjligt med fortsatt aktivitet.

Varukorg
Scroll to Top