Korsbandsskada
Varje år drabbas ungefär åttatusen personer av en korsbandsskada i Sverige. Många av dessa beskriver känslan vid skadetillfället som att “något i knät går sönder”. Och det är verkligen det som sker. Korsbanden sitter nämligen inne i din knäled och har till uppgift att hålla lårbenet och skenbenet i position mot varandra. Vid en korsbandsskada så går det främre eller det bakre korsbandet av. Det är betydligt vanligare att det främre korsbandet skadas.
Symtom
Vid en korsbandsskada får den skadade personen som regel väldigt ont och knäleden kommer troligtvis att svullna upp. Som nämnt här ovan så beskriver många en känsla av att något i knät går sönder. Ett tag efter skadetillfället, vanligtvis några dagar eller veckor, så upplevs knäleden instabil och det kan bli svårt att stödja på benet. Framförallt kan det kännas som att knäleden viker sig när man går nedför en trappa.
Orsak
Korsbandsskador orsakas oftast av ett trauma, som regel vid en rotation i knät. Det händer ofta i samband med att knät roterar och foten sitter kvar i backen. Att korsbanden då går av beror på att korsbanden är oelastiska. De kan helt enkelt inte töjas ut, så när rotationskraften blir för stor så brister de. Vid en skada på korsbanden så kan de endera gå helt eller delvis av.
Behandling av korsbandsskada
En korsbandsskada tar tid att läka. En sjukgymnast (fysioterapeut) kommer troligtvis bli din bästa vän och någon du behöver lyssna på. Med rätt rehab så finns stora möjligheter att komma tillbaks till träning och ett väl fungerande vardagsliv igen. Som vid alla trauman så bör behandlingen delas upp i en akut fas och en rehabiliterande fas.
Akut behandling
Räkna med “vila” ett tag efter att du skadat dig. Du kommer också behöva använda kryckor för att avlasta din knäled och eventuellt ha ett knäskydd som stabiliserar och skyddar. I vissa fall blir det tal om operation direkt, andra gånger väntar man med det några veckor. För vissa görs ingen operation alls utan rehabilitering och träning räcker gott och väl för att få knäleden återställd.
Efterföljande rehabilitering
Rehabiliteringen påbörjas tidigt. Du kommer behöva tänka långsiktigt och ha en bra kommunikation med din sjukgymnast. Sex till tolv månader efter en korsbandsskada är de flesta återställda och redo att köra igång igen. Men det ligger mycket rehab bakom så lyssna och följ de träningsprogram du får. Det kommer behövas för att få tillbaks din rörlighet och stabilitet.
Operation av korsband. Vad gör man då?
Vissa korsbandsskador opereras och då ersätter man det skadade korsbandet med en sena från låret. Den senan kommer, på samma sätt som det skadade korsbandet, att skapa stabilitet i din knäled. Att operera korsbanden innebär inte att du slipper rehabiliteringen och träningen. Den måste fortfarande göras. Så operationen är ingen genväg utan del av en behandling som anpassas utifrån dig och din skada.
Knäskydd vid korsbandsskada
Senast uppdaterad: 2024-05-23
Texten skriven av: Lars Ottinger – Leg. Sjukgymnast