Meniskskada
Att meniskerna skadas sker ofta i samband med en olycka. Meniskerna sitter i din knäled och fungerar både som stötdämpare och stabilisator. Om du drabbas av en meniskskada så har det blivit en ruptur i menisken. Vid en meniskskada brukar det kännas som att knät låser sig eller hakar upp sig. Det är också vanligt att men får ont när man sitter på huk eller vridet knät.
Hur känns en meniskskada – Symtom
Symtomen vid en meniskskada är smärta och eventuell svullnad. Smärtan är tydlig i sin karaktär. Det brukar oftast upplevas så här:
- Känsla av att ditt knä låser sig.
- Tydlig smärta när du vrider ditt knä eller sätter dig ned på huk.
- Du kan också uppleva att ditt knä känns svagt och tappar kraften.
- Det kan förekomma svullnad kring knäleden.
Vad är meniskerna?
Meniskerna sitter i knäleden. Du har en inre och en yttre menisk i varje knäled. Meniskerna fungerar som stötdämpare i knäleden och de förhindrar ditt lårben från att ligga an mot ditt skenben. De jämnar ut belastningen, skapar en liten distans i leden men ger också mer stabilitet i och med sin form.
En menisk ser ut som en månskära och det är från formen den fått sitt namn. Ordet menisk kommer från det grekiska ordet för liten måne.
Orsak
En meniskskada uppstår ofta i samband med ett trauma på knät. Vanligast är att den inre menisken skadas. Att det sker beror på att den menisken sitter fast i det inre ledbandet. Vid rotationer i underbenet där knäleden samtidigt böjs är det vanligaste traumat som föranleder en meniskskada. I samband med ett sånt trauma kan det uppstå en ruptur på menisken. Den dras helt enkelt sönder.
Läkningstid för meniskskada
Om du drabbats av en lättare meniskskada så kan den läka av sig själv, du kan ibland klara dig bra utan att ens söka dig till vården. Har det blivit större skador så kan det dock bli tal om operation. Hur allvarlig skadan är brukar kunna ställas av en fysioterapeut eller läkare. Då får du också svar på vilken behandling som lämpar sig bäst för dig och hur lång tid man kan räkna med innan det läkt.
Behandling av meniskskada
Om inte smärtan försvinner ett tag efter att skadan uppstått så bör man undersöka det noga. Sjukgymnastik med ett anpassat rehabprogram är med största sannolikhet det du kommer att bli rekommenderad. Vare sig du genomgått en operation eller inte. Vid rehabprogrammet ligger mycket fokus på att träna upp musklerna kring ditt lår.
En del meniskskador läker av sig själva, andra gör det inte. Skulle det visa sig vara illa så kan det bli tal om operation. Vid en operation så utför man en artroskopi där man tar bort de trasiga delarna av din menisk.
Ett knäskydd vid meniskskada kan också avlasta din smärta och göra att du kan röra dig mer obehindrat. Knäskydden gör inte ditt knä passivt utan stimulerar musklerna kring knäleden att arbeta mer effektivt.