Plantar fasciit

Symtom

Har du drabbats av plantar fasciit känner du troligtvis av en smärta de första stegen på morgonen och efter vila. Smärtan brukar sitta i ett område på främre delen av hälens insida, där man som regel oftast är väldig öm vid belastning och tryck. Smärtan och den stelhet som finns när du börjar röra dig blir ofta bättre när man rört sig några minuter för att senare byggas på och förvärras vid längre tids belastning.

Orsak

Plantar fasciit är en överbelastningsskada och det som drabbas är plantarsenans fäste på hälbenet. Orsakerna till tillståndet kan vara många: nedsjunkna fotvalv, för lång tids belastning på hårda underlag och/eller felaktiga skor. Samtliga dessa kan bidra till att skapa ett för stort tryck på senans fäste på hälbenet. Det som då sker är en söndertrasning av plantarsenan som återkommer och förvärras vid belastning. Att smärtan uppstår på morgonen eller efter en stunds vila beror på att muskulaturen under foten drar ihop sig vid vila. När foten belastas på exempelvis morgonen så tänjs plantarfascian ut och drar i senfästet som då smärtar.

Behandling

Behandlingen vid plantar fasciit handlar till stor del om att minska på belastningen av foten utan att för den delen vara helt inaktiv. En viss aktivitet i foten krävs för att läkningen ska ske. Börja med att se över vad som kan ha varit den utlösande faktorn och rätta till den.

  • Fotbäddar som stödjer upp fotvalvet samt minskar belastningen under hälen.
  • Undvik att gå barfota på hårda underlag, använd gärna en stötdämpande sandal eller toffel inomhus.
  • Se över belastningen av dina fötter, har du nedsjunkna fotvalv eller pronerar så bör ett formgjutet inlägg ordnas för att stödja valvet.
  • Tejpning av plantarfascian. 5-6 veckors behandling.
  • Hälsporrestrumpor.
  • Stretch-Up Sock, en ortos som används under natten för att stretcha ut plantarfascian. Minskar stelheten och smärtan på morgonen.
  • Stötvågsbehandling.
  • Cirkulationsövningar med en massageboll för att öka flexibiliteten och blodgenomströmningen i plantarfascian.
  • Excentriska tåhävningar.

Rekommenderade produkter

Förebyggande

Undvik lång tids belastning i tunnare eller hårdare skor. Tänk också på att ha rätt typ av skor beroende på vilken aktivitet du håller igång med. Vid början till besvär med hälarna, undvik barfota och använd väl dämpande skor under några dagar för att se om smärtan ger med sig. Om inte, kika på åtgärderna här ovan.

Varukorg
Scroll to Top