Plantar fasciit

Plantar fasciit är förstadiet till hälsporre. Det är en mjukdelsskada och smärtan sitter precis som det låter, på plantarfascian. Plantarfascian är ett senstråk som går från hälens främre del till tårna. Om du drabbas kommer du få ont i framkant av hälen och en bit in i hålfoten. Ett vanligt symtom är att man har ont redan när man kliver upp och tar de första stegen på morgonen.

Symtom

Har du drabbats av plantar fasciit känner du troligtvis av en smärta de första stegen på morgonen och efter att du varit i vila. Smärtan brukar sitta i ett område på främre delen av hälens insida. Just där är man som regel väldigt öm vid belastning och även om man trycker på det området. Smärtan och den stelhet som finns när du börjar röra dig blir ofta bättre när du rört dig några minuter, för att senare byggas på och förvärras om du belastar fötterna längre stunder.
Plantar fasciit

Orsak

Plantar fasciit är en överbelastningsskada och det som drabbas är plantarfascians (plantarsenans) fäste på hälbenet. Orsakerna till tillståndet kan vara många: nedsjunkna fotvalv, för lång tids belastning på hårda underlag och/eller felaktiga skor. Samtliga dessa kan bidra till att skapa ett för stort tryck på senans fäste på hälbenet. Det som då sker är att plantarfascian trasas sönder, det blir små mikrorupturer.

Att smärtan uppstår på morgonen eller efter en stunds vila beror på att musklerna och senorna under foten drar ihop sig vid vila. När foten belastas på exempelvis morgonen så tänjs plantarfascian ut och drar i senfästet som då smärtar.

Behandling

Behandlingen vid plantar fasciit handlar till stor del om att minska på belastningen av foten utan att för den delen vara helt inaktiv. En viss aktivitet i foten krävs för att läkningen ska ske. Första steget är att reda ut vad som kan ha varit den utlösande faktorn. Andra steget att rätta till den. Därefter kan samtliga av dessa åtgärder tas med som tänkbara behandlingsformer för att ytterligare påskynda läkningen. Plantar fasciit kan bli ett långvarigt besvär så ju tidigare du sätter in rätt åtgärder desto snabbare läkningstid.

  • Fotbäddar som stödjer upp fotvalvet samt minskar belastningen under hälen. Om du formgjuter dem helt efter dina fötter får du bäst effekt.
  • Gå inte barfota på hårda underlag.
  • Inomhus rekommenderar vi att använda en stötdämpande sandal eller toffel. Oofos sandaler har bra avlastning för hälarna.
  • Se över belastningen av dina fötter, har du nedsjunkna fotvalv eller pronerar så bör ett formgjutet inlägg ordnas för att stödja valvet.
  • Tejpning av plantarfascian. Behandling pågår 5-6 veckor.
  • Strumpa för hälsporre.
  • Mediroyal PF8 Night Sock, en ortos som används under natten för att stretcha ut plantarfascian. Minskar stelheten och smärtan på morgonen.
  • Stötvågsbehandling.
  • Cirkulationsövningar med en massageboll för att öka flexibiliteten och blodgenomströmningen i plantarfascian. Rulla den i hålfoten 2-3 minuter flera gånger per dag.
  • Aircast Airheel avlastar fästet på fascian och minskar trycket på hälen med hjälp av en luftkudde.
  • Excentriska tåhävningar.

Hjälpmedel mot plantar fasciit

Förebyggande

Plantar fasciit handlar om överbelastning så trycket på fascian är det vi bör titta på.

  • Undvik att belasta fötterna i tunnare eller hårdare skor under längre perioder. Det sätter större tryck på hälarna och ökar risken för att plantar fasciit ska uppkomma.
  • Tänk också på att ha rätt typ av skor beroende på vilken aktivitet du håller igång med.
  • Om du börjar känna av besvär med hälarna: undvik att gå barfota och använd väl stötdämpande skor under några dagar för att se om smärtan ger med sig.
  • Om du har ett arbete där du rör dig på hårda underlag hela dagarna. Fundera på om inte ett stötdämpande skoinlägg kan vara värt att satsa på.
  • Har du felställningar i fötterna, låga eller väldigt höga fotvalv? Då har du större risk att drabbas. Ett skoinlägg kan korrigera detta.

Hur kan du bli hjälpt hos oss?

Plantar fasciit är en vanlig diagnos som vi behandlar. Och vi har gjort det ända sedan starten 1997. Erfarenhet om hur det bäst behandlas och rätt produkter för att göra det ger oss väldigt bra resultat. Boka gärna en undersökning med en av våra ortopedtekniker. Då får du allting grundligt utfört och all hjälp du kan behöva. Eller så tittar du förbi någon av våra kliniker och får snabb guidning till bra behandling. Önskar du istället köpa via vår webshop så har du produkterna levererade snabbt. Vi skickar som regel inom 24 timmar från beställning.

Senast uppdaterad: 2024-05-23
Artikelförfattare: Lars Ottinger – Leg. sjukgymnast

Varukorg
Rulla till toppen