Hälsmärta

Smärta i hälen

Smärta i hälarna är något de flesta av oss någon gång drabbas av. Många tänker direkt hälsporre, eller att fettkudden är uttrampad, när smärtan dyker upp. Faktum är dock att en av de vanligaste orsakerna till hälsmärta är plantar fasciit.

Aj, aj, aj, aj. Varje steg smärtar och hälen undviks att sättas ned i backen. Ett inte alltför ovanligt beteende vi stöter på. Kanske heller inte så konstigt, då hälarna är ett område som de allra flesta någon gång får besvär med. Så vad kan du göra för att minska obehaget och behandla smärtorna om de dyker upp? Först och främst, se till att få rätt diagnos. Om du förstår orsakerna bakom dina besvär är det lättare att ta till sig varför en viss behandling ska utföras. Följ därefter våra experters tips om tänkbara hälproblem här, så är du snart smärtfri.

Plantar fasciit

Den vanligaste orsaken till smärta under och kring hälen stavas plantar fasciit och är en av de diagnoser vi stöter på allra oftast i vårt arbete med belastningssmärtor. Plantar fasciit är en överbelastning på plantarsenan, som sträcker sig under hålfoten. Orsaker till tillståndet kan vara många: nedsjunkna fotvalv, för lång tids belastning på hårda underlag och/eller felaktiga skor, vilket skapar ett stort tryck på senans fäste på hälbenet. Då sker en söndertrasning av senan, som återkommer och förvärras vid belastning. Smärtan är som regel värst på morgonen, direkt när man ställer sig upp. Att smärtan uppstår på morgonen, eller efter en stunds vila, beror på att muskulaturen under foten drar ihop sig när den inaktiveras. När foten sedan belastas tänjs plantarfascian ut, vilket drar i senfästet och skapar smärta.

Behandlingen av plantar fasciit kan delas upp i två delar: minskad belastning på foten, samt ökad cirkulation i plantarfascian. Att minska på belastningen är inte samma sak som total inaktivitet, istället bör man göra följande åtgärder:

  • Undvik att gå barfota på hårda underlag.
  • Använd väl anpassade och stötdämpande skor. Även sandaler inomhus hemma. Oofos sandaler kan varmt rekommenderas.
  • Skaffa ett lämpligt inlägg som stödjer fotvalven och fördelar trycket över hela foten.
  • Påbörja eventuellt också en behandling med tejp.

Samtliga dessa åtgärder minskar på belastningen utan att du är inaktiv, det krävs nämligen en viss aktivitet i din fot för att du ska få cirkulation i plantarfascian, och först då sker en läkningsprocess.

Det här tar oss alltså vidare till del två av behandlingen, cirkulationen. Ett väldigt enkelt tips att ta med sig är att använda en massageboll och rulla i fotvalvet. En perfekt aktivitet vid de tillfällen på dagen när du blir sittande längre stunder. Sparka då av dig skorna och jobba fem till tio minuter med bollen, för att öka cirkulationen i mjukdelarna.

Rekommenderade produkter vid plantar fasciit och hälsporre

Uttrampad fettkudde under hälen

Uttrampad fettkudde är ett annat vanligt tillstånd som skapar smärta under och runt hälbenet. Fettkudden är kroppens egna stötdämpande material för hälbenet. Tyvärr kan den trampas ut och därigenom få en försämrad stötupptagande effekt för hälen. De flesta som får besvär av detta beskriver att smärtan ligger som ett band runt hälen, och ibland även in under hälbenet. Behandlingen av detta är förhållandevis enkel och handlar uteslutande om avlastning. Formgjutna inlägg, stötdämpande hälkilar och rätt skoval är några av de alternativ som ger bra effekt. Dessvärre kommer fettkudden inte att återskapas om den trampats ut, men med rätt behandling blir de allra flesta symtomfria.

Ont i hälen

Rekommenderade produkter vid uttrampad hälkudde

Smärta från hälsenan

Kroppens största sena, akillessenan, kopplar ihop hälbenet med vadmuskulaturen. Att drabbas av besvär med hälseneinflammation är ingen lek, det kan i vissa fall vara riktigt svårt att återhämta sig från. Behandlingen varierar en aning beroende på vilka strukturer i hälsenan som drabbats, vi väljer här att plocka fram två vanliga diagnoser.

Vid långvarig överbelastning kan en delvis skada på akillessenan (tendinos) uppstå. Det hugger då till i senan och en smärta dyker upp som inte riktigt släpper. Springa kommer inte att fungera, och att gå kan vara besvärligt.

Vid en inflammerad hinna runt akillessenan (akillesperitendinit), dyker smärtan oftast upp mer smygande. I början av aktiviteter är smärtan tydlig, ofta kan den också hålla i sig efter att du varit aktiv, samt kännas av kvällstid. I vissa mer uttalade fall kan det också börja knarra i senan.

Symtomen på dessa två besvär är alltså klart skiftande, även om det i princip är på samma område skadorna känns och sitter. Således skiljer sig också behandlingen av de två åt. Vid en delvis skada på akillessenan rekommenderas aktiv vila, gärna med lämpligt sjukgymnastiskt program. Exempelvis excentrisk träning. Vid en inflammation i hinnan är det okej att träna, så länge smärtan tillåter. Man bör dock ha i åtanke att träningen kommer att förlänga läkningsprocessen. För att påskynda läkningen och minska smärtan rekommenderas hälkil, samt ortos (Bauerfeind AchilloTrain Pro). Dessa stimulerar blodgenomströmningen och avlastar effektivt hälsenan när du rör dig.

Rekommenderade produkter vid hälsenesmärta

Stressfrakturer och artros

Stressfrakturer kan uppstå i kroppens alla ben, men självklart är benen i foten och underbenet i högre grad utsatta, då dessa dag efter dag ska ta upp stötarna från varje steg du tar. Vid en stressfraktur uppstår en spricka i benet, till följd av för hög belastning över en längre period. Benet klarar helt enkelt inte att ta upp trycket från kroppen längre, och får en försvagning i form av en fraktur. Då benet fortfarande ligger som det ska kan man fortfarande stödja på det, men med mer eller mindre smärta som följd. Finns det misstanke om stressfraktur bör detta utredas av läkare och därefter behandlas med lämplig avlastande åtgärd.

En femte tänkbar orsak till smärta i hälen är artros. Även om artros vanligtvis drabbar lederna längre fram i foten, så kan brosket i lederna på hälbenet också påverkas. Som alltid när det gäller artros spelar muskulaturen och styrkan in för att minska på slitaget och belastningen i lederna. Att träna upp en bra funktionell fot är därför av stor vikt. Lägg till väl anpassade skor med rätt stabilitet och bra stötdämpning, så kan smärtan många gånger ytterligare minskas.

4 tips vid hälsmärta

1
Undvik barfota
Hälsmärtor är ofta relaterade till för hög belastning. Att helt undvika barfota när du rör dig på hårda, platta underlag är därför ett måste.

2
Val av sko
Använd väl utprovade och anpassade skor för just dig. Med rätt förutsättningar för dina fötter minskas risken för smärta under hälarna. Tänk också på att använda rätt sko för rätt aktivitet.

3
Fotinlägg
Avlastande fotinlägg och formgjutna fotbäddar har både en behandlande och förebyggande effekt. Med stöd och stötdämpning minskas enkelt trycket på hälen.

4
Cirkulationsövningar
Framförallt viktigt när det gäller plantar fasciit. Att arbeta med cirkulationen i foten påskyndar läkningsprocessen.

Varukorg
Rulla till toppen