Varför du ska ha flera löparskor

Varför du ska äga fler än ett par löparskor

Alla dina träningspass ser förmodligen inte likadana ut. På samma vis som alla löparskor inte är uppbyggda på samma vis. Kanske har du funderat på varför vissa använder sig av flera olika löparskor, om det verkligen är nödvändigt och om även du skulle behöva det. Helt klart är att det är långt ifrån alla som behöver fler än ett par löparskor. Springer du en eller ett par gånger i veckan i ungefär samma tempo så kommer du med all säkerhet klara dig långt med ett par väl anpassade löparskor för mängdträning. Är du en av dem kan du gärna läsa igenom vår artikel Att hitta rätt sko. Men försvinn inte bort dit direkt, det finns nämligen flertalet goda anledningar till att använda sig av mer än ett par löparskor. Dessa tänkte vi gå igenom här och vi börjar med den viktigaste.

1. Du minskar risken för att skadas

Med olika typer av löparskor kommer din kropp att belastas olika från pass till pass. Och då de flesta löparskador uppstår till följd av repetitiv belastning kommer variationen som bytet av löparskorna medför att minska risken för skador. På samma vis som det är en fördel att variera tempo och underlag mellan dina löppass för att låta kroppen jobba på olika sätt, tillför skobytet en ytterligare dimension till mindre repetitivt rörelsemönster.

De allra flesta löparskador uppstår av just detta, för mycket repetitiva rörelser som sliter ut vissa av kroppens delar. Mer variation genom valet av sko och upplägg på din träning förändrar hur de olika delarna av kroppen belastas och därigenom minskar vi på ett väldigt enkelt sätt risken för att överbelastningsskador ska uppstå. Kom ihåg att valet av sko bara är en del i att minska risken, att bygga upp kroppen som helhet, successivt öka träningsdosen och att träna dina fötter ska inte glömmas bort.

Minskad skaderisk med olika skor

2. Skorna håller längre

Om en sko används utifrån vad den är byggd och anpassad för kommer den hålla längre. Alla skor har olika egenskaper och förutsättningar att ge dig stöd, skydd, grepp och rejält med fart under din träning. Bara att gå i dina löparskor mellan löppassen gör att stötdämpningen nöts ned fortare. Det kan tyckas som en liten belastning att ha dem till vardags eftersom trycket på skorna inte blir lika stort som vid ett löpsteg men vi måste också räkna med tiden du rör dig i dem.

Lika så kan vi titta på den grövre mönstrade slitsulan på en sko för terränglöpning. Den är mjukare och greppvänligare än vad en sko tänkt för asfaltslöpning är och kommer därmed att snabbare nötas ned om du springer med den på asfalt i jämförelse om du nyttjar den i skogen och på stigar som den är anpassad för. Och vice versa kommer en sko för asfalt och plana underlag säkerligen fungera okej om du springer i skogen någon gång ibland men ovandelen i dessa skor är inte anpassade för skog och terräng så risken att de ska gå sönder fort ökar markant.

Vi ska heller inte glömma vikten av att skorna får vila. På samma vis som du behöver vila mellan dina löppass mår löparskor gott av att inte användas för ofta. Mellansulan där stötdämpningen sker pressas kontinuerligt ihop när du springer och mår gott av att få tid mellan passen för att återhämta sig och därmed få förlängd livstid.

Skor för terränglöpning

3. Olika skor för olika underlag

Vi har redan snuddat vid skillnaden mellan olika typer av löparskor. Hur de skiljer sig åt i både ovandelen, stötdämpningen och yttersulan. Skor för terränglöpning är annorlunda och om du suktar efter att ge dig ut i skog och mark mer än någon enstaka gång så bör du starkt överväga att komplettera din skogarderob med ett par riktiga terränglöparskor. Med grövre mönstring i sulan som ger dig bättre grepp när underlaget blir lerigt, halt eller löst kommer du njuta mer av löppassen i terräng. Materialen i ovandelen är som regel också mer stryktåliga med skydd för exempelvis tårna och rejälare material i mellansulan för ökat skydd underifrån.

Handla skor för terränglöpning herr
Handla skor för terränglöpning dam

4. Olika skor för olika tempo

Som nybörjare kommer de flesta av dina löppass gå i ett lugnt tempo. Den första typen av löparsko du ska inhandla är en sko för mängdträning, den kommer du kunna använda till de allra flesta av dina pass. I och med att du fortsätter med löpning (vilket du kommer vilja göra) kommer du utvecklas och därmed även springa vissa pass och lopp du anmält dig till i högre tempo. Det kommer alltså bli större variation på tempot mellan de olika gångerna du knyter på dig dina skor. Och det är nu du kommer vilja använda dig av fler typer av skor beroende på vilket tempo du ämnar springa i.

Känslan och upplevelsen av löparskor kommer vara olika beroende på vilket tempo du springer i. De fungerar helt enkelt olika beroende på hur mycket fart du har framåt, vilken del av foten som har markkontakt och hur snabbt du kickar iväg igen. En väl stötdämpande och stabil modell kommer passa allra bäst till långa pass i lugnare tempo, medans du kommer föredra en lättare sko med mer respons när du ska ut på tempopass och intervaller. En lätt sko kommer inte ge lika mycket skydd för din kropp och håller heller inte lika många mil, men kommer skänka dig mycket glädje och njutbar fart.

Att variera skor är roligt

5. Variation är roligt

Oavsett vilket pass du ska ut på så kommer du vissa dagar känna att just de där skorna vill jag ha idag. De lockar lite mer och är just den där extra boosten du behöver för att dagens pass ska kännas mer inspirerande och glädjefyllt. Kanske har du en dag när du behöver mer avlastning och då är det de rejält stötdämpande löparskorna du remmar på dig. Eller så vaknar du upp med en grym känsla i kroppen och känner att idag kommer det gå undan, ge mig ett par lätta skor för nu är farten på topp! Summa summarum, möjligheten att välja skor utifrån dagsform kommer lyfta dig vid flertalet av dina pass.

Fortfarande osäker på om flera olika skor är rätt för dig? Kanske har du i så fall funderingar om vilka sorts skor du bör satsa på? Kom förbi någon av våra kliniker och prata med våra experter så hjälper dig reda ut funderingarna och guida dig rätt. Eller så mailar du oss på info@gaochlopkliniken.se så svarar vi dig där.

Varukorg
Rulla till toppen