Gubbvad

Gubbvad är en skada i dina vadmuskler och innebär att du får små muskelbristningar. Det kan kännas som att det hugger eller krampar i dina vader. Gubbvad är en vanlig skada för löpare och kommer ofta i samband med löpning i högre tempo. Skadan drabbar främst män och den är vanligare bland äldre män än yngre. Därav namnet.

Gubbvad

Symtom

De vanligaste symtomen om du drabbats av gubbvad är en akut smärta, lite som en huggande och krampande känsla i vaden. Ofta kommer symtomen i samband med snabbare löpning, exempelvis intervallträning eller korta ruscher. Vad som skett är att det uppstått små bristningar i dina vadmuskler.

Orsak

Gubbvad innebär att du fått små bristningar i vadmuskulaturen. Fibrerna som bygger upp musklerna har dragits isär och gått sönder. Att bristningarna uppstår kan ha flertalet tänkbara orsaker, här listar vi de vanligaste.

  • Högre tempo när du springer.
  • Stelhet och försämrad muskulär funktion i vaden.
  • Ökad ålder.
  • Svaghet i dina sätesmuskler.
  • Försämrad cirkulation i underkroppen.
  • För hög belastning i förhållande till vad kroppen tål.
  • För snabb träningsökning eller vid start efter ett träningsuppehåll.

Att drabbas av gubbvad är rätt så vanligt bland löpare och risken att du får det ökar med att du blir äldre. Det är dock inte bara gubbar som får det, även kvinnor kan råka ut för det. Skadan är dock betydligt vanligare bland män än kvinnor. Vid löpning i högre tempo så utsätts vadmusklerna för större påfrestningar och det är framförallt vid de tillfällena som risken att bristningar ska ske är som störst.

Behandling

Initialt så gäller det att sätta tryck på vaden, men det kanske inte alltid är så lätt eftersom vi ofta är ute och springer när det sker. Men har du möjlighet att göra det med en strumpa, tröja eller dylikt så ska du absolut göra det. Med ett bra tryck direkt efter att skadan skett så kan du korta ned rehabtiden avsevärt.

Därefter är det viktigt att du tränar upp funktionen i vaden/vaderna igen. Du bör också se över så att det inte är några andra faktorer som behöver korrigeras. Exempel på det kan vara din löpteknik, skoval, träningsupplägg och hur övriga muskler aktiveras bristfälligt när du springer. Finns det tänkbara orsaker bland de frågorna så ta tag i dem på en gång.

Innan du påbörjar löpning igen så ska du ha:

  • God rörlighet i båda dina vader.
  • Full funktion och bra styrka i båda vaderna.
  • Tränat så att vaderna fått arbeta med cirkulationen. Det kan du enklast och skonsammast göra på en cykel. Vadmusklerna får jobba men mycket mindre slitsamt än vid löpning. Träning inriktad på cirkulation och fotgymnastik stärker vävnaderna så de tål högre belastning.

Du kan avlasta och hjälpa dina vader med hjälp av:

Förebyggande

Försök arbeta med dina vadmuskler så att du i så stor utsträckning som möjligt bibehåller rörlighet, cirkulation och styrka i dem. Undvik att göra för hastiga förändringar i ditt träningsupplägg eller att starta för snabbt på en hög belastning. Att du blir äldre innebär också att din kropp inte, nödvändigtvis, har samma funktion och tålighet som när du var lite yngre. Vissa av oss (män/gubbar) har tendensen att överskatta vår egen förmåga och nivå. Det kan straffa sig.

Hjälpmedel mot gubbvad

Har du fler frågor?

Titta förbi någon av våra kliniker eller maila oss på info@gaochlopkliniken.se

Varukorg
Rulla till toppen