Bursit – slemsäcksinflammation

Symtom

Bursit är en inflammation i en slemsäck. Om man drabbas av en inflammation i en slemsäck så får man som regel en svullnad över området och smärta vid tryck på slemsäcken. Du får också smärta när du anstränger den specifika leden eller senan som ligger i anlutning till slemsäcken.

Orsak

Slemsäckar är små vätskefyllda blåsor och dessa har vi på flertalet ställen i kroppen, ofta kring senor och leder. Slemsäckarnas uppgift är att skydda lederna och underlätta rörelser. Vid långvarigt tryck eller överansträngning av en led eller sena, kan de här slemsäckarna bli irriterade. Då fylls de med mer vätska, blir större och kan börja smärta.

Behandling

  • Om orsaken till bursiten kommer av långvarigt tryck på området är det ett måste att eliminera detta.
  • Dyker bursiten upp på fötterna eller kring hälsenan finns stora möjligheter att avlasta bursiten. Det gör man genom att korrigera valet av skor eller forma om skorna med hjälp av en lästmaskin.
  • Om orsaken kommer av en överbelastning av leden är det viktigt att minska på belastningen utan att för den delen bli helt inaktiv.

Förebyggande

Var noga med skor som inte trycker på fotens känsliga punkter. Exempelvis över infästningen av hälsenan på hälbenet eller vid lilltåns grundled, så kallad skräddarknuta.

Varukorg
Scroll to Top