Bursit

Bursit eller slemsäcksinflammation som det också kan kallas, uppstår vid en överbelastning av de små slemsäckar (bursor) som vi har kring leder och senor på kroppen. Slemsäckarna skyddar våra leder mot skav och tryck och underlättar rörelser i kroppen. Men om de utsätts för tryck under längre perioder kan det uppstå en inflammation i slemsäcken. Det brukar märkas genom att man blir öm och svullen kring området. Vanligast är att det dyker upp i knän, axlar och armbågar. Men det händer också att bursit drabbar fötterna.

Symtom

Om man drabbas av en inflammation i en slemsäck så får man som regel en svullnad över området och smärta om man trycker på svullnaden. Du kommer också få ont när du anstränger den specifika leden eller senan som ligger i anslutning till slemsäcken.

Orsak

Ordet bursit är sammansatt av orden bursae och -it. Bursae betyder slemsäck och ändelsen -it innebär inflammation. Bursit betyder således ordagrant inflammation i en slemsäck. Slemsäckar är som nämnt tidigare små vätskefyllda blåsor och dessa har vi på flertalet ställen i kroppen, ofta kring senor och leder. Slemsäckarnas uppgift är att skydda lederna och underlätta rörelser. Vid långvarigt tryck eller överansträngning av en led eller sena, kan de här slemsäckarna bli irriterade. Då fylls de med mer vätska, blir större och kan börja smärta.

Behandling av bursit

För de allra flesta så läker en slemsäcksinflammation av sig själv på några veckor. Ibland kan man dock behöva göra lite korrigeringar för att minska på belastningen av slemsäcken eller den berörda leden. Följande punkter bör du tänka på:

  • Om orsaken till bursiten kommer av långvarigt tryck. Exempelvis en sko som sitter tight, eller att du under en stor del av dagen lägger belastning på armbågen. Då är det ett måste att eliminera detta.
  • Om bursiten dyker upp på fötterna eller kring hälsenan så finns det stora möjligheter att avlasta bursorna. Det gör man genom att korrigera valet av skor eller forma om skorna med hjälp av en lästmaskin. Snabbt, enkelt och effektivt.
  • Om orsaken istället kommer av en överbelastning av en led eller sena. Då är det viktigt att minska på belastningen på leden utan att för den delen bli helt inaktiv.
  • Läkemedel mot inflammation eller kortisoninjektion är två ytterligare alternativ.

Bursit på foten

När det kommer till slemsäcksinflammation på foten så är det framförallt två bursor som är extra utsatta. Och både dessa sitter vid hälsenans fäste på hälbenet. Den ena skyddar utsidan av hälsenan från externt tryck. Den andra bursan ligger mellan hälbenet och hälsenan och minskar friktionen mellan hälbenet och senan. Hur snabbt du kommer bli av med smärtan beror helt på vilken av dessa du fått problem med.

Om det är den yttre av de två har du tur, den brukar kunna läka ganska snabbt om du minskar på det tryck som kommer utifrån. Med andra ord är det viktigt att du tänker på vilka skor du går i. Formen och materialen i skons hälkappa blir viktiga, de får absolut inte trycka. Du kan också behöva justera hur mycket du tränar och vilka aktiviteter du tar dig för.

Är det istället den inre bursan som blivit inflammerad så kan det ta längre tid. Eftersom den minskar trycket mellan hälsenan och hälbenet så blir den involverad i alla rörelser. Extra utsatt vid vissa idrotter eller om du rör dig mycket i ditt arbete. Som behandling blir det oftare tal om att minska eller vila från träningen under några veckor. Vissa träningsformer där hälsenan inte behöver arbeta lika mycket kan fungera.

Bursit i hälen

Förebyggande för bursit på hälen

Var noga med de skor du använder. Se till att de inte trycker där hälsenan fäster in på hälbenet.

Behöver du hjälp?

Om du har besvär med bursit (slemsäcksinflammation) så kan vi absolut hjälpa dig. Utöver goda råd om hur du bör hantera det så har vi hjälpmedel för att avlasta kroppens leder vid svullnad och överbelastningar. Vi kan också korrigera dina skor om det är bursit på hälen. Kom förbi våra kliniker så hjälper vi dig! Har du inte möjlighet att besöka oss så är vi inte längre bort än ett mail till info@gaochlopkliniken.se

Varukorg
Rulla till toppen