Knäskål ur led

Knäskålen kan glida ur led och tappa sin position till följd av kraftigt våld. Ibland kan det också ske på grund av anatomiska orsaker kring knät. Att knäskålen går ur led benämns på medicinskt språk patellaluxation. Patella är knäskålen och luxation är ur led.

Knäskålen fungerar som en hävstång för din främre lårmuskel. Med hjälp av knäskålen kan lårmusklerna på framsidan av benet utvinna mycket mer kraft. Knäskålen ligger i en fåra mot lårbenets nedre del och hålls på plats av ledband (patellarsenan). Om du råkar ut för ett kraftigt våld mot knäskålen så kan den hoppa ur led.

Symtom

Om din knäskål hoppar ur led så kommer du känna av en kraftig smärta. Du kommer också märka rent visuellt att ditt knä ser annorlunda ut. Vid en patellaluxation så är det vanligast att knäskålen lägger sig på utsidan av knät.

Orsak

Kraftigt våld mot knät är det som kan orsaka att knät hoppar ur led. Det kan också finnas anatomiska orsaker till att det sker lättare för vissa.
Knäskål ur led

Behandling

Har du tur så kan knäskålen hoppa tillbaks på plats igen om du lyckas sträcka ut ditt ben. Om inte så kan du behöva få hjälp med att någon lägger tillbaks knäskålen på plats igen.

  • Knäskydd för knäskålen. Mediroyal NRX Patella Luxation och Bauerfeind GenuTrain P3 har båda funktion för att ge stöd och stabilitet specifikt för knäskålen.
  • Rehabilitering. Först och främst ligger fokus på att träna upp musklerna kring ditt lår. Musklerna på framsidan av låret har en viktigt funktion i att hålla knäskålen på plats.
  • Om du upprepade gånger drabbas av att knäskålen hoppar ur led och inte är hjälpt av knäskydd så kan operation bli ett alternativ.

Knäskydd mot patellaluxation

Senast uppdaterad: 2022-04-08

Skrivet av: Lars Ottinger – Leg. sjukgymnast

Varukorg
Rulla till toppen