VANLIGA FRÅGOR - FAQ

Skor

Kostar det extra att prova ut skor hos er?

Nej, vi undersöker alltid hur varje kunds fot ser ut, hur valven är formade och vilka förutsättningar du har. Detta för att du som kund ska få rätt typ av sko utifrån dina önskemål och förutsättningar. Utprovningen sker med hjälp av spegellåda och löpband.

Måste man boka tid för att köpa skor?

Nej, om du är på jakt efter nya skor så är du alltid varmt välkommen in till någon av våra butiker.

Vilken storlek på skon ska jag ha?

Vi kan guida och rekommendera utifrån vad du ska använda skon till och hur skon verkar sitta på din fot. I slutändan är det dock du som kund som måste känna om skon sitter bra på foten. Viktigt är att inte stirra sig blind på vad det står för storlek i den, det är bara ett nummer. Huvudsaken är att den sitter bra på foten.

Hur länge håller ett par löparskor?

Om du är motionär och springer regelbundet två till tre gånger i veckan så byt ut skorna efter 1,5 till 2 år för att bibehålla en bra stötdämpning. Livslängden på en sko beror på hur du springer, vilken miljö du springer i och hur tung du är. Vad som ytterligare påverkar är att materialet i skons mellansula slits både vid användning och av att skon blir äldre. Tänk också på att om du håller skon ren och fräsch så slits den mindre.

Som riktlinje kan du räkna med att ett par löparskor håller upp emot hundrafemtio mil (gäller för en mängdträningssko ex Asics GT 2000) eller under tre år från tillverkningsdatum. En lättviktssko eller performance sko som har mindre stötdämpning och stabilitet tål således färre mil men används å andra sidan vid kortare pass med mer fart i.

Kan jag tvätta mina skor?

Jodå, det går bra. Ta ut inläggssulan, borsta av smuts med en mjuk borste och duscha skon utvändigt och invändigt i rumstempererat vatten. Torka skon genom att placera tidningspapper i skon som drar ut fukten, alternativt i en skotork. Tvätta absolut inte dina skor i tvättmaskinen, detta kan slita på skon och förkorta livslängden.

Ortopediska inlägg

Hur länge håller ett inlägg?

Det är svårt att svara exakt på. Det som påverkar livslängden är hur mycket och i vilka skor de används, vilket material som inlägget är byggt av och till vilken aktivitet du använder det.

Kan man flytta inlägg mellan olika skor?

Ja det är möjligt. Men eftersom skor skiljer sig väldigt mycket åt så passar inte alltid ett inlägg i alla olika typer av skor. Om det går att lyfta ur skons ordinarie innersula så går det nästan alltid att flytta inlägget mellan skorna. I lite smalare, mer dressade skor så är utrymmet mindre och till dessa går det att tillverka tunnare inlägg.

Måste man boka tid för inlägg?

Ja om du har funderingar eller vill gjuta inlägg exakt efter dina fötter så bokar du en tid hos någon av våra ortopedtekniker. Om du däremot vill ha inlägg som anpassas direkt i butik, exempelvis Aetrex och Formthotics, så är du välkommen in i butiken så hjälper vi dig direkt.

Har ni långa väntetider till era ortopedtekniker?

Vanligtvis kan vi ta emot er inom en vecka, ibland vid sjukdom eller semestrar kan väntetiden vara någon dag längre. Vi strävar dock alltid mot att våra kunder ska få hjälp så snabbt som möjligt.

Hur lång tid tar det att få sina utprovade inlägg/fotbäddar?

Från det att du har varit på en undersökning hos våra ortopedtekniker så får du komma tillbaks på ett återbesök och hämta ut inläggen eller fotbäddarna inom två veckor.

Har ni olika inlägg och fotbäddar?

Vi jobbar både med att prova ut individuellt formgjutna inlägg efter avscanning eller gipsavgjutning, och modeller som vi anpassar direkt på plats i butiken. När vi bygger inläggen individuellt efter dina avtryck så finns möjligheten att bygga dessa i väldigt många olika material. Då kan vi utgå från vilka egenskaper inlägget bör ha och vilka skor dom ska användas i. Se och läs gärna mer under ortopedteknik och ortopediska inlägg.

Om jag använder inlägg behöver jag väl inte lika stabila skor?

Visserligen stöder inlägg foten bra så stabilitet kommer du att få ut av det men skon har en viktig funktion att hjälpa inlägget skapa stödet. Ha i åtanke att om du använder mjukare skor, ex tygskor, så får inläggen ta mer belastning vilket gör att du får mindre stöd och inläggen slits också snabbare.

Finns det enklare billigare sulor?

Ja vi har både hålfotsstöd, inlägg som anpassas direkt i butiken efter dina fötter, och sulor som är färdigbyggda efter vilken typ av fot du har. Undrar du vad som passar dig bäst så hjälper vi till att hitta rätt modell.

Jag har gjort inlägg tidigare och har kvar mina mallar. Kan jag fortfarande använda dem?

Om dina tidigare inlägg fungerat bra och det inte gått mer än åtta år så går det utmärkt att använda mallarna igen. Om du råkat ut för något trauma kring fötter och underben, haft kraftiga stukningar, varit gravid eller haft stora viktförändringar på kort tid så bör nya mallar göras.

Skador

Hur lång tid tar det innan jag blir bra?

Det beror på vad du har för åkomma och hur länge du har haft besvären. Vissa besvär och diagnoser går att behandla bort och vissa går att avlasta och lindra. Läs gärna mer om de vanligaste diagnoserna vi arbetar med under avsnittet om skador.

Hittade du inte svar på din fråga?

Tveka inte att kontakta oss om du inte fått svar på dina frågor!

Scroll to Top