Främre fotvalvsdefekt

Symtom

Främre fotvalvsdefekt, nedsjunket främre fotvalv, framfotsinsufficiens. Namnen på den här diagnosen varierar men symtomen är desamma. Ett nedsjunket främre fotvalv ger en högre belastning under trampdynan än normalt. Detta kan leda till trötthet, förhårdnader och smärta under främre trampdynan.

Orsak

Den ökade belastningen på fotens främre trampdyna kommer oftast till följd av att det främre fotvalvet sjunkit ned. När så sker tappar foten en del av sin sviktande förmåga. Vid nedsjunket främre fotvalv så hamnar de tre mittersta tårnas basleder, de leder där tårna fäster på foten, lägre än stortån och lilltån. Detta skapar ett ökat tryck på trampdynan. Till viss del kan det här bero på en ärftlig faktor hur det främre fotvalvet är uppbyggt.

Behandling

  • Individuellt anpassade fotbäddar för att neutralisera ditt steg.
  • Vid smärta, förhårdnad eller trötthet bör detta avhjälpas med ett stöd för den främre delen av foten, en så kallad pelott. Pelotten stödjer det främre fotvalvet och minskar därmed trycket på trampdynan. Det är viktigt att få pelotten rätt placerad för att få en bra effekt.
  • Välj sko med omsorg, en väl stötdämpad sko hjälper till att ta upp belastningen från kroppen.
  • Undvik högklackat på grund av den ökade belastningen som sker på framfoten då hälen höjs.

Förebyggande

Undvik att gå i allt för platta och tunna skor då detta sätter större belastning på fotens trampdynor.

Varukorg
Scroll to Top