Nedsjunket främre fotvalv

Främre fotvalvsdefekt, nedsjunket främre fotvalv, framfotsinsufficiens. Namnen på den här diagnosen varierar men symtomen är desamma. Ett nedsjunket främre fotvalv ger en högre belastning under främre trampdynan än normalt. Detta kan leda till trötthet, förhårdnader och att du får ont under trampdynan fram på foten.

Symtom

Om du drabbas av ett nedsjunket främre fotvalv så kommer du få någon eller några av följande symtom:

  • Ont under fotens främre trampdyna.
  • Förhårdnader under trampdynan.
  • Trötthet under fotens trampdyna.

Orsak

Den ökade belastningen på fotens främre trampdyna kommer uppstår oftast av att det främre fotvalvet sjunkit ned. När fotvalvet sjunker ihop tappar foten en del av sin sviktande förmåga. De tre mittersta tårnas basleder (de leder tårna startar) hamnar lägre än stortån och lilltån. Det skapar ett ökat tryck på trampdynan. Till viss del kan det här bero på en ärftlig faktor hur det främre fotvalvet är uppbyggt. Ökad ålder ger också en ökad risk.

Vårt främre fotvalv är en relativt svag konstruktion. Det har dåligt stöd av ligament och sjunker för många ihop. Belastningssmärta och problem på den här delen av foten är väldigt vanligt.
Främre fotvalvsdefekt

Behandling av smärta under fotens trampdyna

Även om smärtor från framfoten är vanliga så går det oftast fint att avlasta dem. Med stötdämpande material och stöd för fotvalvet så kan man behandla och förebygga förhårdnader och smärtor. Sikta in dig på följande:

  • Individuellt anpassade fotbäddar för att neutralisera ditt steg.
  • Skoinlägg med dämpning och en pelott.
  • Pelott. Pelotten är ett stöd som finns på de flesta skoinlägg men de kan också köpas separat och klistras in i skorna. Pelotten stödjer det främre fotvalvet och minskar därmed trycket på trampdynan. Det är viktigt att få pelotten rätt placerad för att få en bra effekt.
  • Välj sko med omsorg, en väl stötdämpad sko hjälper till att ta upp belastningen från kroppen.
  • Använd en sandal inomhus. Oofos modeller har riktigt fin stötdämpning.
  • Undvik högklackat på grund av den ökade belastningen som sker på framfoten då hälen höjs.

Förebyggande

Undvik att gå i allt för platta och tunna skor då detta sätter större belastning på fotens trampdynor. Håll koll på eventuella förändringar på huden under fotens trampdyna som kan tyda på ett för stort tryck.

Produkter vid smärta under trampdynan

Hur kan Gå & Löp hjälpa dig?

Med bedömning, råd, tips och lämpliga produkter som både avlastar och behandlar. Smärtor under trampdynan hjälper vi till med varje dag. Du är i trygga händer.

Boka en tid, kom förbi någon av våra kliniker eller handla från urvalet här ovan. Välkommen!

Varukorg
Rulla till toppen