Mortons neurom

Mortons neurom är en nervinklämning i främre delen av foten. Om du drabbas så blir känselnerver i framfoten påverkade och du får mest troligt smärtor och känselbortfall i tårna. Det är vanligt att nervvävnaden sväller upp och förtjockas. Du har då fått en nervknuta, ett neurom. Den här diagnosen benämns också mortons syndrom och mortons metatarsalgi. Mortons neurom är inget som uppstår hastigt utan det är först när en nerv hamnat i kläm under en längre tid som en nervknuta kan bildas.
Mortons neurom

Symtom

De vanligaste symtomen om du drabbats av mortons neurom är utstrålande smärta i tredje och fjärde tån. Symtomen kan också visa sig som känslobortfall mellan tårna eller ömhet precis där tårna delar sig. Smärtan påverkas starkt av hur du belastar fötterna och provoceras ytterligare av att du sätter tryck på den främre delen av foten. Om vi ska göra en överskådlig lista på symtomen så ser det ut så här:

  • Smärta som strålar ut i tårna
  • Domningar i främre delen av foten
  • Smärtorna förvärras vid belastning
  • Känsla av kraftig smärta i framfoten
  • En del kan uppleva att man står på en sten som ligger i skon

Orsak

Orsaken till smärtan och domningarna vid mortons neurom beror på att nerverna som går ut i tårna hamnar i kläm. Inklämningen av nerverna sker precis där de förgrenar sig ut i respektive tå. Det är just därför det är vanligt att två tår blir påverkade. Att nerven kläms beror oftast på att den förtjockats just vid det här området. Ett nedsjunket främre fotvalv ökar risken för neurom.

Behandla mortons

Vid behandling av mortons neurom så är målet att lätta på trycket på nerven som hamnat i kläm i foten. Det görs enklast och mest effektivt genom att stödja samt minska trycket på främre trampdynan med hjälp av en pelott, fotbädd och/eller rullsula. Följande åtgärder är att rekommendera:

  • Individuellt anpassade fotbäddar med en välutformad kraftig pelott. Den åtgärden öppnar upp mellan tålederna och avlastar nervinklämningen.
  • Skor med rullsula. Rullsula innebär att den främre delen av skon förstyvas och därigenom blir mindre flexibel (tänk vandringskänga). Effekten man får ut är att skon hjälper till mer i frånskjutet, vilket kraftigt minskar belastningen på främre trampdynan.
  • Pelott. En pelott lyfter upp och öppnar upp mellan tålederna. Vill du inte satsa på ett helt skoinlägg så kan pelotter klistras in i dina skor.
  • Skor med god bredd över framfoten. Lite extra utrymme vill man ha för att undvika tryck från sidorna som ytterligare sätter nerverna i kläm.
  • Operation för att ta bort neuromet.

Vad kan vi göra för dig?

I princip allt. Mortons neurom är något vi har väldigt bra resultat på. De allra flesta blir bra med en väl utprovad pelott med eller utan skoinlägg. Ibland behöver vi ge tips och råd kring skoval och korrigeringar kring det. Våra ortopediska fotbäddar är det som har allra bäst effekt. Där kan vi verkligen få en individuell form på pelotten och ge perfekt avlastning. Vill du ha hjälp med det så bokar du en tid hos en av våra ortopedtekniker. Annars är du välkommen förbi någon av våra kliniker så hjälper vi dig direkt. Och självklart finns möjligheten att handla direkt via vår webshop. lämpliga produkter hittar du om du scrollar ned en bit till. Frågor om dem så är det bara höra av dig, info@gaochlopkliniken.se

Lämpliga produkter mot mortons

Varukorg
Rulla till toppen