Mortons neurom

Symtom

Typiska symtom om du drabbats av Mortons neurom är utstrålande smärta i 3:e och 4:e tån. Symtomen kan också visa sig som känslobortfall mellan tårna och ömhet precis där tårna delar sig. Smärtan är relaterad till när du belastar fötterna och provoceras när tryck uppstår på den främre delen av foten. Mortons neurom kallas även mortons syndrom eller mortons metatarsalgi.

Orsak

Orsaken till smärtan och domningarna vid Mortons neurom beror på att nerverna som går ut i tårna hamnar i kläm. Inklämningen sker precis där nerverna förgrenar sig ut i respektive tå. Att nerven kläms beror oftast på att den förtjockats just vid det området.

Behandling

  • Individuellt anpassade fotbäddar med en välutformad kraftig pelott för att öppna upp mellan tålederna och avlasta nerverna.
  • Skor med rullsula. Rullsula innebär att den främre delen av skon förstyvas och därigenom blir mindre flexibel (tänk vandringskänga). Effekten man får ut är att skon hjälper till mer i frånskjutet, vilket kraftigt minskar belastningen på främre trampdynan.
  • Pelott.
  • Skor med god bredd över framfoten. Detta för att undvika tryck från sidorna som ytterligare sätter nerverna i kläm.
  • Operation för att ta bort neuromet.
Varukorg
Scroll to Top