Haglunds häl

Haglunds häl kan också benämnas Haglunds sjukdom eller Haglunds syndrom. Skadan är ett överbelastningstillstånd som ger ömhet och svullnad på bakre delen av hälbenet.

Symtom

Bak på hälen, vid fästet av hälsenan, uppstår en svullnad och man är som regel öm vid tryck på det här området. Smärtan på hälen ökar under och efter aktivitet. Ibland kan smärtan vara så uttalad att det inte går att använda vanliga skor, till följd av trycket från skons hälkappa, utan enbart tofflor eller sandaler.

Haglunds häl

Orsak

Haglunds häl uppstår till följd av ett högt och långvarigt tryck från hårda skor på hälbenets utbuktande del där hälsenan fäster. Det som sker är att den delen av hälbenet luckras upp och det uppstår en svullnad. Skridskor, pjäxor och andra lite hårdare typer av skor är ofta involverade i det här besväret. Risken ökar för dig som redan har ett hälben med mer framträdande konturer.

Behandling

Behandlingen vid Haglunds häl syftar till att minska trycket från skor, skridskor, pjäxor eller det som framkallar och försvårar besvären. Det kan också bli tal om att vila från de aktiviteter som provocerar. Att minska på trycket på hälen görs enklast och mest effektivt genom:

  • Att använda skor med helt mjuk hälkappa. Alternativt att man justerar (formar om) hälkappan på befintliga skor.
  • Använder dig av Bauerfeind AchilloTrain Pro. Det skyddar hälsenan och dess fäste, inuti skyddet ligger en gelkudde som avlastar området.

Vi hjälper dig!

Haglunds häl kan vara jobbigt att drabbas av. Men vi har goda erfarenheter av behandling kring det. Bauerfeind AchilloTrain Pro ger ofta bra avlastning och vi har också möjlighet att forma om dina skor, pjäxor och skridskor om det skulle behövas. Vill du ha hjälp? Välkommen förbi någon av våra kliniker.

Varukorg
Rulla till toppen