ORTOPEDISKA INLÄGG

Formgjutna skoinlägg och ortopediska fotbäddar görs i tre steg

1. Boka tid

Första steget är att boka en tid med en av våra ortopedtekniker. Det gör du enkelt här på webben eller via telefon.

2. Undersökning

Steg två är undersökning. Då går vi igenom hur dina fötter är formade. Vi tittar på höjden på valven, eventuella felställningar och hur du belastar foten såväl stillastående som när du går eller springer. Vid det här tillfället gör vi också en avgjutning av dina fötter som de ortopediska inläggen formas efter.

Läs gärna mer om hur en hel undersökning hos ortopedtekniker går till.

3. Utprovning

Ungefär två veckor efter din undersökning är de formgjutna fotbäddarna färdiga. Då kommer du på ett återbesök där vi anpassar dem till de skor du använder.

Ortolab fotbädd

Anpassat efter dina förutsättningar

Det här är ett urval av de ortopediska inlägg vi tillverkar. Vi har möjlighet att anpassa och kombinera olika material för att ge dig optimal avlastning.

Din kropp i fokus

Vi ortopedtekniker hjälper dig som har problem och smärtor i fötter, knän, ben, höfter och rygg. Smärtorna och besvären vi behandlar sitter alltså inte bara i fötter och fotleder. Om besvären är relaterade till fotens belastning och valv, finns stora möjligheter för oss att hjälpa dig. Med ortopediska inlägg och fotbäddar kan vi både minska smärtor samt effektivisera kroppen vid olika aktiviteter.

Från fot till rygg

De vanligaste symtom och besvär vi behandlar sitter i fötter och underben. Men faktum är att vi avlastar och behandlar smärtor hela vägen upp i ryggen. Här finner du några av de diagnoser vi väldigt ofta stöter på. Klicka på dem för att läsa mer om symtom, orsak och behandling.

Inlägg, fotbädd eller sula

Det är skillnad på inlägg och inlägg. Vi ser till att du får rätt åtgärd direkt.

ORTOPEDISKA INLÄGG - FORMGJUTNA

Vid tillverkning av ortopediska inlägg så gör vi först en avgjutning av foten med hjälp av en tredimensionell scanner. De inlägg vi tillverkar varierar i val av material och funktion utifrån användningsområdet och problemets omfattning. Kostnaden ligger mellan 1200 och 3000kr.

Läs mer: Våra olika formgjutna inlägg

ORTOPEDISKA INLÄGG - FÄRDIGBYGGDA

Denna grupp kan ha stöd för fotens alla tre valv. De är oftast byggda i ett stötdämpande material. Kan ibland också ha en kupad hälkopp som ger fettkudden under hälen ett bra stöd. Prisläget för dessa är ca 600-1000:-/par.

Läs mer: Våra olika färdigbyggda inlägg

ENKLARE INLÄGG

Är byggda för att ge stöd under det längsgående fotvalvet. Stödet är dock begränsat då dessa ska kännas bekväma för en mängd olika typer av fötter. Ligger i prisläget 250-400:-/par.

GEL-BASERADE SULOR

Är byggda för att ge lite stötdämpning under en kortare tid och ger sällan något stöd och avlastning för fotens valv. Dessa brukar ofta ligga runt 150-225:-/par i pris.

SULOR

I dina skor så är de ordinarie sulorna generiska och är oftast mycket enkla och dåliga i sin kvalité. De följer med vid skoköpet och har ofta en väldigt låg tillverkningskostnad.

Frågor och svar

Kan man flytta inlägg mellan olika skor?

Ja det är möjligt. Men eftersom skor skiljer sig väldigt mycket åt så passar inte alltid ett inlägg i alla olika typer av skor. Om det går att lyfta ur skons ordinarie innersula så går det nästan alltid att flytta inlägget mellan skorna. I lite smalare, mer dressade skor så är utrymmet mindre och till dessa går det att tillverka tunnare inlägg.

Måste man boka tid för ortopediska inlägg?

Ja om du har funderingar eller vill gjuta inlägg exakt efter dina fötter så bokar du en tid hos någon av våra ortopedtekniker. Om du däremot vill ha inlägg som anpassas direkt i butik, exempelvis Aetrex och Formthotics, så är du välkommen in i butiken så hjälper vi dig direkt.

Har ni långa väntetider till era ortopedtekniker?

Vanligtvis kan vi ta emot er inom en vecka, ibland vid sjukdom eller semestrar kan väntetiden vara någon dag längre. Vi strävar dock alltid mot att våra kunder ska få hjälp så snabbt som möjligt.

Hur länge håller ett ortopediskt inlägg?

Det är svårt att svara exakt på. Det som påverkar livslängden är hur mycket och i vilka skor de används, vilket material som
inlägget är byggt av och till vilken aktivitet du använder det.

Hur lång tid tar det att få sina utprovade inlägg/fotbäddar?

Från det att du har varit på en undersökning hos våra ortopedtekniker så får du komma tillbaks på ett återbesök och hämta ut inläggen eller fotbäddarna inom två veckor.

Vad kostar individuella inlägg/fotbäddar?

Priserna varierar en aning beroende på vilka material som används till inläggen. Från 1200kr och uppåt bör man räkna med, de flesta inläggen ligger i spannet 1700-2200kr.

Har ni olika inlägg och fotbäddar?

Vi jobbar både med att prova ut individuellt formgjutna inlägg efter avscanning/gipsavgjutning och modeller som vi anpassar direkt på plats i butiken. När vi bygger inläggen individuellt efter dina avtryck så finns möjligheter att bygga dessa i väldigt många olika material utifrån vilka egenskaper och vilka skor dom ska användas i.

Om jag använder inlägg behöver jag väl inte lika stabila skor?

Visserligen stöder inlägg foten bra så stabilitet kommer du att få ut av det men skon har en viktig funktion att hjälpa inlägget skapa stödet. Ha i åtanke att om du använder mjukare skor, ex tygskor, så får inläggen ta mer belastning vilket gör att du får mindre stöd och inläggen slits också snabbare.

Finns det enklare billigare sulor?

Ja vi har både hålfotsstöd, inlägg som anpassas direkt i butiken efter dina fötter och sulor som är färdigbyggda efter vilken typ av fot du har. Undrar du vad som passar dig bäst så hjälper vi till att hitta rätt modell.

Jag har gjort ortopediska inlägg tidigare och har kvar mina mallar. Kan jag fortfarande använda dem?

Om dina tidigare ortopediska inlägg fungerat bra och det inte gått mer än åtta år så går det utmärkt att använda mallarna igen. Om du råkat ut för något trauma kring fötter och underben, haft kraftiga stukningar, varit gravid eller haft stora viktförändringar på kort tid så bör nya mallar göras.

Hittade du inte svar på dina funderingar? Skriv din fråga här så återkommer vi så snart som möjligt.

    Varukorg
    Rulla till toppen