Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom ger stickningar och domningar i händerna. Det är vanligt att man besväras av det på nätterna. Om du drabbas av karpaltunnelsyndrom så beror det på att medianusnerven hamnat i kläm vid handloven. I handloven finns den så kallade karpaltunneln, det är en kanal där nerver och muskler löper från underarmen ut till fingrarna. Symtomen du känner orsakas av att utrymmet i karpaltunneln av någon anledning har minskat.

Symtom vid karpaltunnelsyndrom

Domningar, stickningar i händerna och/eller fingrarna är de vanligaste symtomen vid karpaltunnelsyndrom och du kommer framförallt besväras av det på nätterna. Det är vanligt att man vaknar på grund av besvären och känner att man vill skaka handen då den ofta känns helt avdomnad. Karpaltunnelsyndrom kan också ge dessa symtom:

  • Nedsatt känsel i fingrarna och att du blir mer fumlig är också vanligt. Eftersom medianusnerven blir påverkad så påverkas också musklerna så du kan få svårare att greppa mindre föremål.
  • Minskad styrka i tummen. Tummen är en annan del som påverkas negativt. Du riskerar att tappa en del av styrkan i den och musklerna kring tummen kan minska en aning.
  • Smärta i handen och handleden.
  • Strålande smärta upp mot axeln kan ibland förekomma.

Orsak

I handloven (undersidan av handleden) finns en kanal mellan flera ben som bryggas över av ett kraftigt ledband. Dessa strukturer kallas karpaltunneln. I den här kanalen går en viktig nerv som heter medianusnerven samt flera senor som går ut till fingrarnas muskler. Om du drabbas av karpaltunnelsyndrom så beror det på att medianusnerven hamnat i kläm på grund av att utrymmet i kanalen har minskat.
karpaltunnelsyndrom

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Behandlingen av karpaltunnelsyndrom varierar från person till person. Den vanligaste behandlingen är att du får använda ett särskilt utformat handledsstöd. Ibland kan det bli tal om remiss till en ortoped eller kirurg om det bedöms att operation är den bästa lösningen.

Stödskena / handledsstöd

Många gånger hjälper ett handledsstöd med en skena riktigt bra. Den kan du behöva ha på dig dygnet runt eller ibland bara på nätterna. Handledsstödet stödjer handen och handleden till ett läge som inte är påfrestande. Ofta har man också en skena i stödet som förhindrar att du kan böja handleden för kraftigt.

Operation

Om du behöver opereras så gör man ett snitt över ledbandet som täcker karpaltunneln. På så vis minskas trycket på nerven och besvären upphör.

Ledbandet skärs alltså av men läker ihop i ett lite mer uttänjt läge. Ledbandet blir alltså lite längre och därigenom har man skapat mer utrymme för nerven i karpaltunneln. Du behöver inte vara orolig för att rörligheten i handen påverkas negativt av att ledbandet blir längre.

Använd dessa stöd om du har karpaltunnelsyndrom

Senast uppdaterad: 2023-10-25
Texten skriven av: Lars Ottinger – Leg. sjukgymnast

Varukorg
Rulla till toppen