Karpaltunnelsyndrom

I handloven (undersidan av handleden) finns en kanal mellan flera ben och ett kraftigt ledband, detta kallas karpaltunneln. I den här kanalen går en viktig nerv som heter medianusnerven samt flera senor som går ut till fingrarnas muskler. Om du drabbas av karpaltunnelsyndrom så beror det på att medianusnerven hamnat i kläm på grund av att utrymmet i kanalen har minskat.

Symtom

Domningar, stickningar i händerna och fingrarna är de vanligaste symtomen och du kommer framförallt besväras av det på nätterna. Det är inte ovanligt att du vaknar på grund av besvären och känner att du vill skaka handen då den känns helt avdomnad.

  • Nedsatt känsel i fingrarna och att du blir mer fumlig är också vanligt. Eftersom nerven blir påverkad så påverkas också muskulaturen så du kan få svårare att greppa mindre föremål.
  • Tummen är en annan del som påverkas negativt. Du riskerar att tappa en del av styrkan i tummen och musklerna där kan minska en aning.
  • Smärta i handen och handleden.
  • Ibland strålande smärta upp mot axeln.

Behandling

Behandlingen av karpaltunnelsyndrom varierar från person till person. Den vanligaste behandlingen är att du får använda ett särskilt utformat handledsstöd. Ibland kan det bli tal om remiss till en ortoped eller kirurg om det bedöms att operation är den bästa lösningen.

Stödskena / handledsstöd

Många gånger hjälper ett handledsstöd med en skena riktigt bra. Den kan du behöva ha på dig dygnet runt eller ibland bara på nätterna. Handledsstödet stödjer handen och handleden till ett läge som inte är påfrestande. Ofta har man också en sken i stödet som förhindrar att du kan böja handleden för kraftigt.

Operation

Om du behöver opereras så gör man ett snitt över ledbandet som täcker karpaltunneln. På så vis minskas trycket på nerven och besvären upphör.

Ledbandet skärs alltså av men läker ihop i ett lite mer uttänjt läge. Ledbandet blir alltså lite längre och därigenom har man skapat mer utrymme för nerven i karpaltunneln. Du behöver inte vara orolig för att rörligheten i handen påverkas inte av att ledbandet blir längre.

Rekommenderade produkter

Varukorg
Scroll to Top