uttrampad hälkudde

Symtom

Vid uttrampad hälkudde, även känt som hälkuddeinsufficiens, kan smärtan vara lokaliserad till såväl hela trampdynan som till fotsulans kanter (randömhet). Vid belastning kan oftast små ”bubblor” ses runt hälen och fettkudden flyter till viss del ut kring hälen istället för att ligga kvar under hälbenet. Smärtan byggs på under dagen och förvärras ju mer belastning som sätts på hälen.

Orsak

Smärtan vid uttrampad hälkudde kommer oftast till följd av en överbelastning av hälbenets trampdyna. Belastning i form av löpning, arbete på hårt underlag eller frekvent hoppträning är bidragande orsaker.

Behandling

Behandlingen vid uttrampade fettkuddar eller hälkuddeinsufficiens syftar till att minska belastningen på hälens trampdyna. Detta görs framförallt genom olika varianter av stötdämpande åtgärder.

Förebyggande

Var noga med utprovning av skor, hitta rätt stötdämpning och stabilitet. Om du har ett arbete där du går och står större delen av dagen på hårda underlag så använd gärna ett litet mer stötdämpande inlägg i skorna för att minska belastningen på hälarna.

Varukorg
Scroll to Top