Uttrampad hälkudde

Ont i hälkudden och smärta som ett band runt hälen. Det är tydliga tecken på att hälkudden inte fungerar som den ska. Vanligt förekommande men kan åtgärdas och behandlas tämligen enkelt.

Symtom

Vid uttrampad hälkudde, även känt som hälkuddeinsufficiens, kan smärtan vara lokaliserad till såväl hela trampdynan som till fotsulans kanter (randömhet). Vid belastning kan oftast små ”bubblor” ses runt hälen och fettkudden flyter till viss del ut kring hälen istället för att ligga kvar under hälbenet. Smärtan byggs på under dagen och förvärras ju mer belastning som sätts på hälen.
uttrampad hälkudde

Orsak

Smärtan vid uttrampad hälkudde kommer oftast till följd av en överbelastning av hälbenets trampdyna. Belastning i form av löpning, arbete på hårt underlag eller frekvent hoppträning är bidragande orsaker.

Behandling

Behandlingen vid uttrampade fettkuddar eller hälkuddeinsufficiens syftar till att minska belastningen på hälens trampdyna. Detta görs framförallt genom olika varianter av stötdämpande åtgärder.

Förebyggande

Var noga med utprovning av skor, hitta rätt stötdämpning och stabilitet. Om du har ett arbete där du går och står större delen av dagen på hårda underlag så använd gärna ett litet mer stötdämpande inlägg i skorna för att minska belastningen på hälarna.

Använd dessa produkter om du har ont i hälkudden

Långvariga besvär?

Om du haft långvariga besvär med smärtor av en uttrampad fettkudde så rekommenderar vi dig att boka en tid för undersökning. Då får du träffa en av våra ortopedtekniker som hjälper dig med mer specialanpassade produkter. Det brukar göra stor skillnad.

Varukorg
Rulla till toppen