Severs skada – Apofysit

Symtom

Smärtan när man drabbas av severs är lokaliserad till baksidan av hälbenet, strax under hälsenans fäste. Smärtan känns oftast på sidorna av hälbenet, vanligen längs insidan men kan förgrena ut sig och smärta såväl längs utsidan som ibland in under hälen. Skadan leder till värk under och efter aktivitet där fötterna belastas. Vill det sig illa blir smärtan så intensiv att barnen inte klarar av att springa alls och ibland inte kan gå barfota inomhus.

Orsak

Severs skada, även kallad calcaneus apofysit, är en överbelastning av hälbenets tillväxtzon. Skadan leder till värk under och/eller efter aktivitet där fötterna belastas. Under tiden barnen växer är tillväxtzonen på hälbenet extra känslig för belastning, och då hälsenan ständigt drar i detta område kan smärta uppstå. Detta är en orsak till att barn i åldrarna 8-15 år är de som drabbas av severs.

Behandling

  • Skoinlägg eller fotbäddar. Dessa kan stabilisera hälbenet, hålla ihop hälkudden och korrigera eventuella felställningar av fötterna. Det kan minska slitaget från hälsenan på hälbenet.
  • Hälkil som höjer hälbenet och därigenom minskar slitaget som musklerna i vaden skapar på hälen genom hälsenan.
  • Använd skor inomhus.
  • Tejpa ihop fettkudden under hälen.

Förebyggande

Undvik, om möjligt, skor med dålig eller bristfällig stötdämpning.

Varukorg
Scroll to Top