Skidåkartumme

Det som sker om du drabbas av en skidåkartumme är att tummen böjs utåt. Den drabbar som namnet antyder vanligen skidåkare och det är handtaget på staven som kan ställa till det. När du faller kan handtaget trycka tummen åt sidan och därigenom skada det ledband som sitter på tummens insida, den sida som ligger närmast pekfingret. Många som drabbas behöver opereras.

skidåkartumme

På insidan av tummen sitter ett ledband som ger stabilitet åt tummen. Vid en skidåkartumme är det detta ledband som skadats och då blir tummen instabil och svag. Skidåkartumme kallas också för ulnar kollateralligamentsskada.

Symtom vid skidåkartumme

  • Tummen är svullen.
  • Du har ont i tummen (i tummens mittersta led).
  • Du är svagare i greppet mellan tumme och pekfinger.
  • Tummen är instabil i tummens mittersta led.

Orsak

Om ledbandet som sitter på insidan tummen utsätts för ett kraftigt våld där tummen böjs utåt så riskerar ledbandet att skadas eller gå av. Om det sker så blir tummens mittersta led försvagad och instabil. Vanligt förekommande är att det sker när man faller vid skidåkning. När du tar emot dig så kan stavens handtag olyckligtvis pressa tummen så den böjs utåt med skada på ledbandet som följd.

Behandling av skidåkartumme

I det akuta skedet ska du tänka på att undvika att belasta tummen. Du kan också linda den för att ge den extra stabilitet.

Därefter beror behandlingen på hur allvarlig skadan på ledbandet är.

  • Om ledbandet är delvis av och du har stabilitet i sidled så kan det räcka med att du blir gipsbehandlad i 4-6 veckor.
  • Om ledbandet har gått av eller om en benbit vid fästet på ledbandet slitits loss, då är det operation som gäller för att fästa det igen.
  • Därefter är det rehab och träning som gäller för att få tillbaka styrka och rörlighet i tummen igen.
  • Du kan också behöva avlasta tummen med ett stöd.

Prognos

Om en skidåkartumme behandlas väl så är prognosen för att du ska bli återställd mycket god. Visserligen är det vanligt att du känner dig stel efter en eventuell operation men det brukar gå över efter någon månad.

Stöd för skidåkartumme

Senast uppdaterad: 2023-10-25

Texten skriven av: Lars Ottinger – Leg. sjukgymnast

Varukorg
Rulla till toppen