Hallux rigidus

Hallux rigidus innebär att rörligheten i stortåleden försämras och blir stel. Du får ont, har svårt att gå och kan också bli öm om något trycker på leden. Den försämrade rörligheten har med artros och benpålagringar att göra.

Symtom

Hallux rigidus innebär att leden där stortån börjar (se bild) har blivit stel. När detta sker leder det ofta till smärta, framförallt vid avveckling av steget, alltså när du är på väg framåt och belastar främre trampdynan. Normalt kan stortån böjas uppåt 60-90°, men vid hallux rigidus minskar den rörligheten kraftigt. Till slut kan den bli helt upphävd. Det är också mycket vanligt att det uppstår smärta om skor trycker över leden.

Hallux rigidus, stel stortå

Orsak

Vid hallux rigidus bildas en pålagring kring ledytan där stortån fäster in på foten. Detta leder i sin tur till minskad rörlighet och i vissa fall en nästintill helt stel stortåled. Att det blir förbeningar och broskutväxter har med artros att göra. När du drabbas av artros så blir balansen mellan uppbyggnad och nedbrytning av ledbrosket ojämn. Om ledytorna bryts ned och det bildas pålagringar kring stortåleden så uppstår hallux rigidus.

Man vet dock ännu inte exakt varför hallux rigidus uppstår men såväl ärftlighet som tidigare skador på leden påverkar.

Behandling av hallux rigidus

Behandlingen syftar primärt till att lindra symtomen. Eftersom den stela stortån inte kommer att försvinna är det symtomen och smärtorna som blir det viktiga att lösa.

  • Vid hallux rigidus bör man initialt använda sig av en sko med rullsula. Rullsulan hjälper foten genom att föra kroppen framåt utan att stortån behöver ha full rörlighet i leden. Detta kan många gånger göra underverk mot smärtan. Om du ännu inte testat. Gör det! Hos oss hittar du modeller från Hoka One One och MBT som har den egenskapen.
  • Kolfibersula som kan flyttas mellan olika skor. Det här skoinlägget byts ut mot dina skors ordinarie skosulor. Kolfiberinlägget är helt stelt och fungerar som en rullsula. Du kan därmed få till den avlastande effekten av en rullsula i flera av dina olika skor.
  • Individuellt anpassade fotbäddar med rullsula och en välutformad pelott.
  • Noga utprovade skor som inte skapar tryck över ledens ovansida. Tänk också på att använda skor i ett mjukt och eftergivligt material.
  • Operation där man tar bort en bit av ledhuvudet för att öka rörligheten. Risken finns dock alltid att det byggs på med ledbrosk och benpålagringar igen.

Hur kan vi hjälpa dig?

Mest troligt väldigt mycket. Då behandlingen av hallux rigidus riktar in sig på skor, rullsulor och skoinlägg så har vi goda möjligheter att minska dina smärtor och hur mycket du besväras av dem. Vi kommer inte kunna få bort din stela stortå, det är heller inte målet. Vi vet att en stel stortå kan ställa till det rejält och begränsa dina aktiviteter och vilka skor du kan använda. Men av erfarenhet vet vi också hur mycket rätt åtgärder kan göra för att du ska få tillbaks mycket av din frihet att röra dig, utan smärta.

Spana in de rekommenderade produkterna här under eller boka en tid med någon av våra ortopedtekniker så ser vi till att du får tillbaks möjligheten att röra dig utan smärta.

Inlägg mot hallux rigidus

Skor mot hallux rigidus

Varukorg
Rulla till toppen