Skräddarknuta

Om du börjar få ont på utsidan av lilltån, just där tån börjar, då har du nog drabbats av skräddarknuta. Namnet på diagnosen kommer från hur man sitter i skräddarställning, med benen vinklade under sig och yttersidan av fötterna mot marken. Vid längre tids tryck på lilltåns led så kan det uppstå irritation och svullnad.
skräddarknuta

Symtom

Skräddarknuta ger en distinkt smärta vid leden där lilltån börjar. Smärtan kommer vid tryck mot området och ofta kan man se en svullnad eller tydlig utbuktning av leden över just det här området. I många fall blir även lilltån vinklad inåt (varusvinklad).

Orsak

Vid skräddarknuta uppstår en inflammation i bursan vid leden där lilltån startar. Inflammationen och smärtan uppstår till följd av för mycket tryck över området. Det kan också bildas en förhårdnad på utsidan och under leden till följd av trycket, detta gör området mer smärtande och mer utbuktande vilket ytterligare försvårar tillståndet.

Behandling

  • Hitta rätt skor. Det är oerhört viktigt att hitta en sko med gott om utrymme över det smärtande området vid lilltån. Skons ovandel bör också vara i ett mjukt och eftergivligt material.
  • Lästa ut och modifiera skor kring det smärtande området.
  • GelSmart Bunion Guard skyddar din lilltå från tryck.
  • Ortopedisk fotbädd med en pelott bör provas ut för att minska på belastningen. Den här åtgärden är framförallt viktig om det främre fotvalvet är nedsjunket och det finns förhårdnader under leden.
  • Eventuellt operation om besvären kvarstår och blir för smärtande.

Förebyggande

Var noga med att ha rätt utrustning. När det gäller skräddarknuta så är det formen på dina skor utifrån formen på dina fötter som är viktigt.

Rekommenderade produkter

Följande produkter avlastar och behandlar om du drabbats av skräddarknuta.

Behöver du hjälp med din behandling?

Slå oss en signal, maila oss på info@gaochlopkliniken.se eller titta förbi någon av våra kliniker. Vi ser till att du får snabb hjälp med tips, råd och rätt hjälpmedel. Alternativt så bokar du en tid med en av våra ortopedtekniker.

Varukorg
Rulla till toppen