Hälsporre

En av de vanligaste orsakerna till att det uppstår smärta i hälen är på grund av hälsporre. Smärtan som du känner kommer från den sena som går från hälbenet fram till tårna (plantarfascian). Oftast är det de första stegen på morgonen som känns av mest, men många får ont så fort de sätter tryck på hälen. Hälsporre är väldigt vanligt och det är den diagnos vi behandlar allra mest.

Symtom

Hälsporre orsakar en stark smärta i ett område på främre delen av hälen. Oftast sitter det mer mot insidan men det kan variera. Vanligtvis är man väldigt öm när man belastar foten eller trycker på den här delen av hälen. Ett klassiskt symtom på hälsporre är att man har ont på morgonen, direkt när man kliver upp. De allra första stegen man tar på morgonen, eller efter en längre stunds vila/inaktivitet, är för många de allra värsta. Det är vanligt att man känner sig både öm och stel innan man kommer igång.

Den här tydliga smärtan i början av dagen och efter att man vilat, har att göra med plantarfascian. Det är en samling mjukdelar i hålfoten som drar ihop sig och blir kortare när man är i vila. När du efter vilan ställer dig på foten så töjs plantarfascian ut vilket skapar en distinkt smärta. När man rört sig några minuter kommer cirkulationen i foten igång och plantarfascian blir mjukare, då avtar smärtan för en del. När du sedan belastat foten en längre tid är det vanligt att smärtan byggs på igen och blir värre om du fortsätter röra dig.
Hälsporre

Orsak

Hälsporre är resultatet av en längre tids felaktig belastning av de stora senytorna under fotsulan. (Läs gärna mer om det på plantar fasciit). Detta är det som ger upphov till smärtorna i hälen. Går man med de här besvären en längre tid försöker kroppen reparera de här småskadorna i plantarfascian, det gör den genom att börja lagra in kalk där senan fäster på hälbenet. Kalkkornet kan då utvecklas till en hälsporre. Hälsporren är alltså resultatet av en process som är möjlig att avbryta innan hälsporren utvecklats.

Behandla hälsporre

Att behandla hälsporre handlar till stor del om att minska på belastningen utan att för den delen vara inaktiv. Det krävs en viss aktivitet i foten för att det ska kunna läka. Viktigt är att se över vad som kan ha orsakat och varit den utlösande faktorn till att hälsporren uppkommit. Den orsaken behöver man rätta till. Följande punkter har alla bevisad effekt på hälsporre:

  • Formgjutna fotbäddar eller skoinlägg. Dessa stödjer upp fotvalvet, avlastar plantarfascian och minskar belastningen på hälen.
  • Undvik att gå barfota. Så länge det inte är ett mjukt underlag.
  • Sandaler inomhus. Använd gärna en väl stötdämpad och uppbyggd sandal eller toffel inomhus. Oofos sandaler är perfekta exempel.
  • Tejpning av plantarfascian. 5-6 veckors behandling. Mer om det längre ned.
  • Stretch-Up Sock. Strumpa för hälsporre som du använder under natten för att stretcha ut plantarfascian. Minskar stelheten och smärtan på morgonen.
  • OS1st FS6 Hälsporrestrumpa. Lyfter upp fascian och avlastar hälen.
  • Aircast Airheel. Luftfylld “strumpa” som avlastar.
  • Stötvågsbehandling.
  • Rehabövningar. Fokus på cirkulation för att öka flexibiliteten och blodgenomströmningen i plantarfascian.

Förebyggande

Eftersom hälsporre kan vara så där lagom spännande att drabbas av är det bäst att försöka undvika det. Det går inte att komma bort från alla risker men.

  • Undvik att röra dig längre stunder i tunnare eller hårdare skor.
  • Se till att ha rätt typ av skor vid olika aktiviteter.
  • Vid början till besvär med hälsporre, börja med att undvika barfota och använd väl stötdämpande skor under några dagar för att se om smärtan minskar eller ger med sig.

Lämpliga produkter vid hälsporre

Läkningstid för hälsporre

Hur lång tid det tar innan en hälsporre läker och är färdigbehandlad skiljer sig åt oerhört mycket. Från de som har problem och smärtor under några veckor till de som lider av besvär under mer än ett år. Det finns alltså ingen riktig bra riktlinje att ge. Vilka åtgärder och hur du behandlar hälsporren gör dock stor skillnad på tiden. När vi behandlar med cirkulationsövningar, skoråd och skoinlägg brukar merparten uppleva klara förbättringar inom en månad. Vissa är helt smärtfria, andra känner av det men i mycket mindre utsträckning.

Vill du bli av med smärtan snabbt? Ta tag i problemet tidigt och sikta in dig på flera olika delar av behandlingen. Förlita dig inte bara på en del. Om du både avlastar trycket, jobbar med foten och stödjer upp eventuella felställningar så blir effekten större. Det ger en snabbare läkning.

Hur behandlar vi hälsporre?

Vi undersöker dina fötter och hur du belastar dem noga. Vi tar också en anamnes för att få reda på den grundläggande orsaken till att du fått hälsporre. Vi visar, ger tips och rekommenderar vad du sedan bör göra för att åtgärda det. Det kan handla om träning, råd kring skor eller dina fötter. Ortopediska inlägg, fotbäddar eller tejpning. Kan vi hjälpa dig ytterligare med några av våra andra produkter så ordnar vi självklart med dessa.

Tejpa hälsporre

Tejpning mot hälsporre kan vara väldigt effektivt och snabbt ge bra resultat. Det är viktigt att man tejpar korrekt och använder rätt typ av tejp för att få bra effekt. En behandling med tejp brukar som regel pågå 5-6 veckor. Du kan endera lära dig att tejpa själv eller få hjälp att bli tejpad en gång per vecka.

Tejpen stödjer foten, avlastar plantar fascian och minskar trycket på hälen. Tejpar man bra så brukar det bli en stor skillnad i hur smärtan upplevs redan vid första stegen. Du har inte blivit bättre, men du kommer märka att tejpen avlastar.

Det finns stora fördelar med tejp. Det är snabbt, relativt billigt och ofta god effekt. Men. Det krävs att du får någon som är duktig på att tejpa eller lär dig göra det själv. Din hud kan också ta stryk. Och gör den det så är det bara att avbryta. Tyvärr får många utslag och irritation på huden av värmen och klistret från tejpen. Alternativet är då att använda en strumpa för hälsporre, OS1st FS6, eller skaffa sig ett inlägg med bra stöd för hålfoten.

Om du är intresserad av tejpning är du varmt välkommen att höra av dig. Då guidar vi dig till hur proceduren går till. Här kan du köpa tejp som vi tycker fungerar bra för hälsporre.

Har du trots vår uttömmande information fler funderingar eller frågetecken. Tveka inte att höra av dig, vi svarar snabbt. Maila oss på info@gaochlopkliniken.se, titta förbi någon av våra kliniker, eller boka en tid med någon av våra ortopedtekniker som träffar patienter med hälsporre dagligen.

 

Senast uppdaterad: 2022-12-30

Artikelförfattare: Lars Ottinger – Leg. Sjukgymnast

Varukorg
Rulla till toppen