Axeln ur led – Axelluxation

Axeln kan gå ur led, så kallad axelluxation, om det sker en kraftig vridning av axeln eller om du ramlar och tar emot dig med med handen. Om axeln går ur led får du rejält ont och du kommer behöva få snabb behandling för att axeln ska läggas tillrätta igen.

För att minimera komplikationer och risken för bestående skador, är det av yttersta vikt att axelleden så snabbt det bara går läggs tillrätta igen. Annars kan vissa strukturer kring axelleden skadas och risken för att elden går ur led igen i framtiden ökar. Av de som drabbas av en axelluxation blir de allra flesta helt bra.

Symtom

En axelluxation gör ont. Riktigt ont. Du kommer inte vilja röra armen/axeln och de flesta brukar hålla överarmen nära kroppen och stödja den med sin andra arm för att på så vis minska den akuta smärtan.

Behandling

Om axeln inte direkt lagts på plats eller hoppat tillbaks själv kommer du hos läkare få smärtlindring samt muskelavslappnande läkemedel. Det kan också bli att man röntgar axeln för att säkerställa att inget är brutet. När läkemedlen fått effekt drar läkaren axeln i rätt läge igen.

De närmsta dagarna efter att axeln hoppat ur eld kan du behöva ha ett stödjande förband som avlastar men det är också viktigt att du börjar aktivera axeln och röra på den för att inte bli stel. Därefter kan du vid behov i samband med vissa aktiviteter använda dig av ett axelstöd.

Rekommenderade produkter

Varukorg
Rulla till toppen