ALTRA

Två egenskaper sticker ut lite mer när det kommer till Altras skor, deras Zero Drop™ sula och en FootShape™ tåbox. Tanken bakom bägge dessa innovativa detaljer är att ge foten förutsättningar att arbeta i en naturlig position. Den lite rakare delen över stortån ger extra stadga för framfoten och underlättar frånskjutet. Den extra bredden över tårna tillåter också foten att röra sig friare över främre trampdynan.

Altra löparskor

Altra är ett relativt ungt märke i löparbranschen. Grundat så sent som 2011 i Utah, USA, och först på senare år mer uppmärksammat utanför de kretsar där vi löparnördar hänger. Altra har definitivt bidragit med något nytt och vi tycker de tillför ytterligare en dimension i vårt sortiment. Formen på skorna och mellansulans konstruktion är de tydligaste egenskaperna som får Altra att sticka ut och lyfta. Med en bredare och rakare form över och längs stortån så ger Altras skor lite extra stadga och skapar mer utrymme över främre fotvalvet. Den detaljen tillsammans med det Altra benämner Zero Drop™ är egenskaper som både vi och många av våra kunder uppskattar. Hos oss hittar du Altra modeller för herr och dam till både löpning på asfalt och terräng.

Vad innebär Zero drop?

Zero drop eller noll drop innebär att höjden på mellansulan, den delen din fot står på, är lika hög under hälen som under framfoten. Mängden stötdämpning är alltså lika stor fram som bak på skon. I en sko som har noll drop så står din fot och kropp i samma position som om du befann dig barfota på golvet, med den skillnaden att du i skon har stötdämpning under fötterna. Just stötdämpningen är ett vanligt missförstånd när det kommer till Altra. I samtliga skor hittar du stötdämpning, men en varierad mängd mellan modellerna. Altra är alltså inget märke som tillverkar barfotaskor. Altra siktar istället på att tillverka skor som ska få din fot och kropp att röra sig så nära naturligt som möjligt men med dämpning som skyddar.

En mer traditionell löparsko har som regel 8-12 mm högre häl än framfot. Det skiljer alltså en hel del på Altras löparskor och mer traditionella varianter. Så vilken skillnad gör Zero drop? Hur mycket muskler och leder påverkas och förändras av höjdskillnaden varierar från person till person. Tyvärr går det inte att ge ett generellt svar på den frågan. Men en sko med lägre drop ger oftast en mer skonsam belastning på musklerna på framsidan av underbenet och låter vadmusklerna arbeta lite mer. Kan således vara ett bra alternativ och test för dig med benhinneinflammation.

Varukorg
Rulla till toppen