Ortopedteknik undersökning

Undersökning hos ortopedtekniker

Våra ortopedtekniker hjälper dig som har problem och smärtor i fötter, underben, knän, ben, höfter eller rygg. Fotvalven och fotlederna är människans stötdämpare, fungerar inte dessa ökar risken för överbelastningsskador.

Skador som t.ex. plantar fasciit, hälsporre, benhinneinflammation, ländrygg och främre fotvalvsproblem är några av de vanligare skadorna vi jobbar med. Med hjälp av en mängd olika ortopediska inlägg och skoinlägg har vi ortopedtekniker möjlighet att korrigera snedställningar, stödja upp fotvalv och avlasta specifika områden. Utöver denna tillverkning så jobbar vi även med att korrigera, lästa och skapa avlastningar i diverse skor, skridskor och pjäxor.

För besök hos våra ortopedtekniker gäller tidsbokning. Det gör du enkelt här på webben eller så ringer du oss.

1. UNDERSÖKNING

Vid en undersökning börjar vi med en anamnes. Vi frågar oss fram kring dina eventuella besvär, smärtor och frågetecken. Viktiga frågor är när, var, hur, hur länge, och vid vilka aktiviteter du känt av ömheten eller smärtorna. Därefter börjar undersökningen av hur dina fötter är formade: vi tittar på höjden på valven, eventuella felställningar och hur du sätter belastning på foten såväl stillastående som när du går eller springer. Detta gör vi för att undersöka vad just du har för förutsättningar. Viktigt är att hitta orsaken till besvären och vad som påverkar. Är det fel utrustning, upplägget på din vardag/träning, eller din kroppsbyggnad som ställer till det? Kanske är det en kombination av ovanstående. Klart är dock att de ovan nämnda orsakerna är de tre vanligaste när det kommer till överbelastningsbesvär.

Utifrån den information vi får fram kommer du att få en förklaring till huruvida dina besvär kan relateras till hur du belastar kroppen, och därefter en rekommendation av den lösning vi finner lämpligast. Självklart kommer vi också att förklara varför den lösningen är bäst för just dig. Vi guidar, tipsar och resonerar oss fram i samförstånd med dig, för att hitta en optimal och fungerande lösning. Om problemen handlar om att återgå till arbetet efter en sjukskrivning eller få bort smärtan som hindrar dig från att vara aktiv i vardagen spelar ingen roll. Vi arbetar både med patienter som har problem i arbetet, på fritiden eller idrottare på alla nivåer.

Spegellåda
Fotens form och belastningsytor undersöks på spegellåda

Vid vissa undersökningar hittar vi färdiga hjälpmedel och produkter. Då kan du köra igång med dem direkt och förhoppningsvis bli smärtfri inom kort. Andra gånger lämpar sig mer individuellt formade inlägg och skor sig klart bättre. Vid de tillfällena går vi vidare till steg två – scanning och avgjutning av dina fötter.

2. SCANNING / GIPSNING

För att kunna tillverka dina formgjutna inlägg så gör vi en avgjutning av dina fötter. Detta görs genom att scanna fötterna med en 3D-scanner eller genom en gipsavgjutning. Två olika tekniker som båda sker med fötterna i ett avlastat läge. Genom avgjutningen får vi fram din fots form och tillsammans med den information vi fått från undersökningen kan vi börja tillverka inläggen.

Scanning av fötter
Avgjutning av fötterna sker med 3D-scanner eller gips.

3. TILLPASSNING

Ungefär två veckor efter att vi gjort avgjutningen av dina fötter är du välkommen tillbaks på ett återbesök. Då tar du med dig de olika skor du vanligtvis använder så kommer vi att anpassa dina formgjutna inlägg till dem. Självklart försöker vi se till så att du, så långt det är möjligt, kan flytta inläggen mellan dina olika skor.

Det här besöket tar ungefär trettio minuter. Vi klipper, slipar och anpassar inläggen för att ge ett optimalt stöd för just dig.

Därefter får du räkna med en viss tids invänjning, allt ifrån några timmar till ibland några dagar. Många kan uppleva att de formgjutna inläggen och fotbäddarna är lite obekväma och trycker en del de första dagarna. Detta beror på att musklerna i dina fötter är ovana vid stöd. Oftast går det över men om den känslan fortsätter mer än en vecka kan man justera lite på inläggen för att underlätta invänjningen.

Inslipning av ortopediska inlägg
Inläggen slipas och formas för att ge optimalt stöd.
Ortopediskt inlägg i sko
Ned med inlägget i skon och sen är det för dig att testa.

Tänk på detta...

  • Det kan ofta ta några dagar att känna sig helt bekväm med ett par formgjutna inlägg. Många som aldrig använt inlägg tidigare brukar efter någon timme känna sig lite öm i fötterna av det nya stödet. Se därför till använda dem försiktigt första dagarna.
  • Om du har gjort en avgjutning tidigare och har kvar dina mallar så kan du använda dem igen. Viktigt dock är att det: 1. Inte gått mer än åtta till tio år sedan dess. 2. Du inte varit med om något trauma kring fötter eller ben. 3. Dina tidigare inlägg har fungerat bra.
  • Om du behöver justera dina formgjutna inlägg på grund av att något inte känns bra eller tycks fungera som tänkt, behöver du boka en tid. Ring då oss så fixar vi en lämplig tid för detta.
  • Hur länge ett formgjutet inlägg håller varierar men vi brukar prata om en effektiv tid på mellan två och tre år. Hur mycket du rör dig, vilka skor du använder dem i och underlagen du rör dig på spelar in för hur länge inlägget behåller sin form.
Varukorg
Rulla till toppen