världsdiabetesdagen

När kroppen bestämmer villkoren – Att träna och leva med diabetes

Att hoppa över en måltid sätter kroppens blodsocker i obalans. Ha alltid närhet till något sött att äta eller dricka. Ska du träna måste du mäta din blodsockernivå före, under och efter fysisk aktivitet. Blir blodsockret för lågt kan du hamna i koma. Låter det jobbigt? Det är vardag för en diabetiker. De sista åren har sjukdomen diabetes fått betydligt mer uppmärksamhet än tidigare. Det hålls TV-galor för att samla in pengar till forskning och välkända profiler med diabetes berättar öppet om hur det är att leva med sjukdomen. Enligt Diabetesförbundet lever cirka 500 000 personer med diabetes idag. 85–90 procent av dem har diabetes typ-2, det vill säga att deras egen kropp fortfarande bildar en viss mängd insulin men den är inte tillräcklig. Vid typ-1 diabetes har insulinproduktionen helt slutat och måste tillföras med hjälp av sprutinjektioner. Det är vid den sistnämnda som tablettbehandling inte fungerar och den drabbade måste planera sina dagar efter blodsocker och insulinsprutor.

Artisten Molly Sandén fick 2012 diagnosen diabetes typ-1. Hon har öppet och ärligt berättat om sin erfarenhet med en förhoppning att sprida kunskap och för att hjälpa andra som drabbats.
– Ibland hatar jag sjukdomen eftersom den har stor påverkan på mitt liv. Men ibland känns det också helt okej. Det tog ett tag att acceptera min diabetes innan jag kom in i det och lärde mig vad det faktiskt innebar att leva med den, säger Molly. Att ställas inför typ-1 diabetes är en stor påverkan av vardagslivet. Personen får ett helt nytt ansvar för sitt liv när kroppens insulinproduktion slutar. Det enda alternativet de har för att överleva är att anpassa sig. Glömmer de sin spruta när de går hemifrån – lös det. Får de lågt blodsocker när de sitter i en lång bilkö på E4 utan socker att äta eller dricka – lös det eller riskera koma. När de ska äta måste de planera hur stor mängd insulin de ska tillföra kroppen. Det som styr är deras aktuella blodsockernivå, vilken typ av mat de ska äta och i vilken mängd. Detta måste räknas ut och göras varje måltid, varje dag, varje vecka … år ut och år in.

Diabetes är en folksjukdom – kunskapen måste öka

För Molly Sandén är det viktigt att kunskapen om diabetes ökar. Det kan rädda liv. Hon har en egen erfarenhet av hur fel det kan gå när omgivningen inte riktigt förstår hur sjukdomen fungerar. I dokumentären – Leva utan att dö, berättar hon om dagen då hon jobbade i studion och tog en paus, tog sitt insulin men glömde att äta sina mackor. Resultatet blev ett blodsockerfall som fick henne att falla till golvet.
– Någonstans på långt håll hör jag någon viska insulin, ”vi måste ge henne insulin” varpå jag får panik. Jag tycker att jag skriker ”nej, nej, ge mig socker. Jag behöver socker!” Hade de gett mig insulin då hade jag hamnat i koma, säger Molly. Hon har via sitt Instagram riktat skarp kritik mot dem som förminskar sjukdomen, men också mot dem som menar att alla som drabbas har sig själva att skylla.
– Jag är så jävla trött på att folk ser ner på en och slänger ur sig kommentarer som “Ja, men om man bara äter nyttigt å tar lite piller så är diabetes ingen fara”… bullshit säger jag (oavsett typ 1 eller 2). Även om jag bara hade levt på ruccola från och med nu så hade jag ändå behövt ta insulinsprutor och vara rädd för mitt liv varje dag, skriver Molly Sandén.

Att träna med diabetes

När du tränar och använder dina muskler, sjunker blodsockret eftersom musklerna använder socker som bränsle och energikälla. Vilken typ av träning som ska utföras påverkar också hur du ska planera med mat och insulin. Men även din muskel- och fettmassa avgör hur insulinkänslig du är. Det är också stor skillnad på typ-1 och typ-2. Därför är det viktigt att få råd av en diabetessköterska eller läkare i början eftersom det är unikt för varje person. Lär känna din kropp och hur den reagerar. På Gå & Löpkliniken i Stockholm träffar de dagligen människor som har diabetes och som är fysiskt aktiva. Där ser de ett annat behov som också är en del av sjukdomens konsekvenser.
– Diabetiker bör undvika att få sår på fötter och ben eftersom det är mer svårläkt på dem. Därför kommer många till oss och köper specialanpassade produkter. Det kan handla om speciella skavsårsfria strumpor som inte ger skavsår, eller ortopediska skor eller inlägg med extra dämpning som är anpassade efter diabetikers behov, säger Maria Kuperion, ortopedtekniker på Gå & Löpkliniken i Stockholm.

Diabetes och fötter

Diabetes kan ge förändringar i blodkärl (cirkulation) och känsel (nervfunktion) vilket kan leda till skador på fötterna. Blir det en nervskada leder det till bortfall av känsel vilket gör att personen inte märker att skorna skaver eller att skorna trycker. Blir trycket eller skavet stort kan det i sin tur leda till att sår uppstår. Förändringar i de små och stora blodkärlen, åderförkalkning, ökar risken för nedsatt cirkulation i både ben och fötter. Den nedsatta cirkulationen leder till att det blir svårare att läka sår. En ond spiral har uppstått. Var uppmärksam på rodnader, svullnad, torr hud och förhårdnader. Man bör också skydda fötterna genom att använda lämpliga strumpor och skor.

Fakta om diabetes

  • 150.000 personer i Sverige beräknas leva med diabetes utan att veta om det.
  • Lågt blodsocker – symtom. Vanligt förekommande symtom om en person har lågt blodsocker är blekhet, skakningar i händer och armar, svettning, hunger, svårt med koncentration och beslutsfattande samt irritation. Det bästa är om du kan mäta blodsockret, men kan du inte göra det så ge personen något sött att dricka eller äta. Ge aldrig insulin!
  • Insulin är ett hormon som har till uppgift att reglera blodsockret. Insulin bildas i bukspottskörteln, närmare bestämt i betaceller som finns i de Langerhanska öarna. Hos en frisk människa skickas insulin ut från bukspottkörteln som ett svar på förhöjda nivåer av socker (glukos) i blodet och signalerar till kroppens muskler och fettvävnad att ta upp detta. Namnet insulin kommer från det latinska ordet insula som betyder ö.
  • Varje dag dör fem personer där diabetes är den underliggande dödsorsaken.
Varukorg
Rulla till toppen