Ont i hälen hos barn

Ont i hälen hos barn och ungdomar

Det första vi kan slå fast så här i inledningen är att ömhet och smärta i hälarna är vanligt hos barn. Från sju, åtta års ålder och upp mot fjorton, femton år utvecklas både fötterna och kroppen mycket. Det är inte alltid alla strukturer i fötterna hänger med i det tempot. Det andra vi kan slå fast är att det i de allra flesta fall rör sig om ofarliga smärtor som oftast går över med tiden, oavsett vilken behandling som genomförs. Dock kan det onda bli så pass påtagligt att barn tvingas begränsa vissa aktiviteter och hur mycket de rör på sig, ibland till den grad att det kan vara svårt att genomföra vissa träningar eller ens delta. Med rätt åtgärder går det definitivt att minska smärtan, få bort den snabbare och samtidigt möjliggöra för barn att fortsätta delta i sina aktiviteter. Vi har sedan starten 1997 haft tusentals och åter tusentals barn och ungdomar som besvärats av ont i hälarna. Alla har inte blivit smärtfria men väldigt många har kunnat träna vidare med klart mindre besvär eller rent av smärtfria.

Varför får barn ont i hälen?

Det är en relevant fråga och det kan tyckas märkligt att kroppen när den är ung och fräsch ska få problem och ge ifrån sig smärtsignaler. Smärta i hälarna hos barn kan oftast delas upp i två olika orsaker. Den ena rör sig om för mycket belastning på undersidan hälen (liknande symtom som vid uttrampad hälkudde) och den andra är kopplat till att hälbenet inte är helt färdigt i sin utveckling (severs skada). Bägge går fint att avlasta och de görs på liknande vis. Syftet är i mångt och mycket att minska på belastningen på hälbenet genom stötdämpning och/eller stöd i hålfoten. Det finns klara fördelar med båda alternativen och om möjlighet finns så kombinerar man ihop både stötdämpningen och stöden.

Fotboll och innebandy är två av de idrotter som flest barn är aktiva i så det är inte helt ologiskt att av de barn med ont i hälar vi träffar håller merparten på med en eller bägge dessa idrotter. Samtidigt har vi vid dessa idrotter också en parameter gällande belastningen som klart påverkar negativt, nämligen skor med tunn sula. I framförallt fotbollen men i viss mån också innebandyn är skorna tunna och har om inte noll så begränsad mängd stötdämpning. Det bidrar till en större belastning på barns fötter och därmed en ökad risk för smärtor. Att skorna är byggda på det här viset faller sig naturligt då man tittar på det ur det rörelsemönster som sker och vilka krav det ställer. I bägge idrotterna finns behovet att behärska start, stopp och snabba riktningsförändringar. Högre, mer stötdämpande skor skulle säkerligen avlasta hälarna men i samma veva göra aktiviteterna svårare rent tekniskt och kraftigt öka riskerna för svåra fotledsskador och stukningar. Av dessa tydliga orsaker har vi innandömet av skon kvar att jobba med för att lyckas avlasta hälarna.

Hur behandlar vi hälsmärtor hos barn?

Det första vi gör är att utröna hur stora besvären är och vid vilka tillfällen barnen har ont. Därefter blir aktiviteterna viktiga att ta hänsyn till. Om vi ska hålla det enkelt så kan man ha följande som utgångspunkt. (Med reservation för att inte alla fötter ser likadana ut men med vetskapen och erfarenheten av att ha behandlat oräkneliga barn under snart trettio års tid.)

  • Till fotbollsskor och innebandy kommer Formthotics Sport fungera bäst. Det inlägget stjäl ingen höjd i hälen så barnet kommer uppleva att skon fortfarande sitter bekvämt. Fokus är istället att jämna ut belastningen över hela foten och detta är som regel väldigt effektivt. Det här inlägget passar de flesta fötter och materialet formas efter foten när man använder det så komforten och effekten brukar förbättras allteftersom man använder den.
  • I vardagsskor (kängor, sneakers, löparskor mm) kan både Formthotics Sport och Tulis Hälkoppar vara ett alternativ. Hälkopparna skapar mer stötdämpning och minskar på så vis trycket.
  • Uppstår besvären vid aktiviteter där man rör sig barfota så är valet enkelt, då är det Tulis Cheetah som bör väljas. Även den är en hälkopp med stötdämpning men till skillnad från ovan nämnda så är den ihopsydd med ett elastiskt stöd vilket gör att den sitter kvar på foten och kan användas vid barfotaidrotter.

De här tre alternativen är de produkter vi oftast jobbar med på våra kliniker och som fungerar till många olika fötter. De kan flyttas mellan olika skor och rekommendationen är att försöka täcka upp en större del av dagen genom att flytta dem från vardagsskor till de idrottsskor som eventuellt används. Utöver dessa tre alternativ så bör man också se över barnens val av skor. Med en vettig sko på sig till vardags så kan man för många barn minska risken att smärtor ska uppstå och minimera dem om de redan dykt upp.

Få hjälp på våra kliniker eller via vår e-handel

Till oss är både barn och ungdomar välkomna. I åldrarna sju, åtta år och över tonårsperioden har vi god erfarenhet av att behandla smärtor kring hälarna. Har ni möjlighet att besöka oss på våra kliniker så tar vi mer än gärna emot er. Önskar ni hjälp via nätet så nås vi enklast på info@gaochlopkliniken.se vid frågor eller funderingar. Är ditt barn yngre än sju år och du upplever att det finns besvär/smärtor bör du vända dig till din hälsocentral eller barnavårdscentral.

Varukorg
Rulla till toppen