Att tejpa kan vara ett effektivt sätt att avlasta och behandla hälsporre samt plantar fasciit. Det du behöver är:
- Rätt sorts tejp (kan köpas här hos oss).
- Tålamod att lära dig och noggrannhet när du gör det.
- Hud som inte är ömtålig.
Vi får en hel del frågor och funderingar kring hur det går till att tejpa och vad passar väl bättre än att vi går igenom det steg för steg. Innan vi visar stegen vill vi poängtera att det finns en risk med att tejpa, det är att huden kan ta stryk. Många får tyvärr avsluta att tejpa för att huden får utslag, rodnad eller sår. Att det sker beror i mångt och mycket på värmen och klistret från tejpen. Därför rekommenderar vi att du byter tejp varje dag. Förslagsvis tar du bort tejpen på kvällen just innan du ska lägga dig, tvättar ren huden och sover utan. Då får huden på foten tid att återhämta sig under natten. Känner du redan nu att det här är inget för mig, då klickar du dig vidare till OS1st FS6 och väljer det alternativet istället. Då så, dags att skrida till verket med tejpningen.
Steg 1 – Ankare
Det första du gör är att lägga ett band runt den främre delen av hålfoten. Den här biten får inte sättas hårt, då riskerar du att tårna domnar av. Lägg den istället löst runt foten och tryck till så att klistret fäster mot huden. Se till att tejpen överlappar en aning och hamnar på fotryggen som bilden visar.
Steg 2 – Öglor runt hälen
- Börja med tejpen vid stortåns bas. Lägg tejpen längs med fotens insida, runda hälen, kom in under hålfoten och avsluta på samma punkt där du började.
- Börja med tejpen vid lilltåns bas. Lägg tejpen längs med fotens utsida, runda hälen, kom in under hålfoten och avsluta på samma punkt där du började.
Dessa två band skapar ett lyft just i framkant på hälen samt tightar till runt hälbenet.
Steg 3 – Lyft upp hålfoten
Börja längst bak i hålfoten. Starta på utsidan av foten och lägg tejpen rakt in under hålfoten och avsluta en bit upp på insidan. Lägg ett nytt som överlappar det första med ungefär en tredjedel av tejpens bredd. Lägg ett tredje som överlappar det andra lika mycket. Fortsätt på samma vis tills du kommer till framkant av hålfoten. Det brukar vanligtvis röra sig om tre eller fyra band beroende på fotens längd. När dessa väl är lagda har du skapat ett bra stöd för plantarfascian. Kom ihåg att börja tejpa från utsidan och tighta till inåt.
Steg 4 – Täpp till sidorna
För att minimera risken att tejpen släpper sätter vi ett band längs med hela sidan av foten. Börja vid basen på lilltån, lägg bandet längs med sidan, runda hälen och avsluta vid stortåns bas.
Steg 5 – Stäng
Sista steget. Här upprepar du steg 1 och när den tejpbiten väl är satt så har du bara en enda öppning som sitter på ovansidan av foten. Samma sak gäller här, lägg bandet försiktigt, tighta inte till för hårt.
Svårare än så här är det inte. Det kan kännas lite märkligt och klurigt från början men det brukar sätta sig när man gjort det någon gång. En behandling med tejp pågår som regel 5-6 veckor. Vi rekommenderar som nämnt att du tejpar om din fot varje dag för att få bättre effekt men den kanske största fördelen med att tejpa om varje dag är att du minskar risken att din hud inte blir irriterad. Om så sker kommer du behöva avbryta behandlingen och påbörja annat alternativ, exempelvis OS1st FS6. Om du är en av de lyckliga där huden står pall och smärtan går bort, grattis! Då kan du med glädje avbryta behandlingen. Har du fortfarande smärta kvar efter de sex veckorna, då kopplar du på mer avlastning i form av skoinlägg, rehabövningar mm.
Tips att ta med dig!
- Steg 1 och steg 5 läggs försiktigt på huden. Vid samtliga andra steg spänns tejpen och sätts tight för att ge optimalt stöd.
- Kostnaden för en bra tejp ligger på ca 70 kr för en rulle. En rulle räcker till ungefär tre tejpningar så du behöver minst två rullar per vecka.
- Om du tycker tejpning verkar svårt men ändå vill ha ett nätt smidigt stöd. Kolla in OS1st FS6, det är en strumpa som fungerar på samma sätt som tejpning. Finns självklart att köpa hos oss, både i butik och på webb.
- Undvik så långt det går att tejpen veckar sig.
- Det finns en rad olika sätt att tejpa. Vi tycker att det här sättet fungerar bäst men avfärdar inte andra alternativ.
- Slarva inte med att byta tejp. Din hud kommer tacka dig.
- Tejpning är en del, komplettera dock gärna den behandlingen med annat för att ytterligare påskynda läkningen. Vi rekommenderar varmt att du får på dig skor med bra stötdämpning, även de delar av dagen när du är hemma. En riktigt lätt och stötdämpande sandal från Oofos brukar fungera väl.
För att du ska slippa knappa dig in hit varje gång du ska tejpa kan du ladda ned en pdf med stegen för att tejpa hälsporre som du enkelt kan skriva ut eller ha tillgänglig i mobilen. Dyker det upp frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att kontakta oss via mail på info@gaochlopkliniken.se Vi finns självklart också tillgängliga med hjälp och produkter på våra butiker för dig som har nära till oss. Lycka till!