Pronation och supination

Pronation och supination

Hur vet jag om jag pronerar eller supinerar? Behöver jag göra något åt det och finns det risk att jag får problem om jag inte gör det? Att fötterna och dess form påverkar resten av kroppen är det nog ingen som ställer sig emot. Frågor kring det och alla bakomliggande termer kommer därför som ett brev på posten. Men hur ligger det egentligen till med pronation, supination, överpronation och andra termer som används för att beskriva vilket löpsteg man har, egenskaper på skor och vilken skomodell som passar till vilka fötter? Låt oss reda ut begreppen en gång för alla.

Till att börja med. Om du vill veta huruvida du pronerar, supinerar eller har ett neutralt steg. Besök oss eller annan klinik med utbildad personal och gör en skoutprovning / fotanalys. I den bör en genomgång av dina fötters form samt gång- eller löpanalys ingå. Då får du svaret hur det ser ut för dig svart på vitt.

 

 • Pronation – Belastningen hamnar mer på insidan av foten när du går eller springer. Man rullar oftast från hälens utsida till ett tydligt tryck på insidan. Ökad vinkel mellan fot och underben.
 • Neutral – Ett bra steg. Isättning av foten vid hälens utsida, rullar försiktigt inåt och skjuter ifrån med hela framfoten. Bra vinkel mellan fot och underben.
 • Sko med pronationsstöd – Skor som byggs med mer stabilitet för att stödja pronation. Vanligt förekommande på löparskor.
 • Skoinlägg mot pronation – Inlägg med hålfotsstöd som kan anpassas för att stödja och avlasta vid pronation.
 • Supination – Belastningen ligger kvar på ytterkant av foten, från att du sätter ned hälen till du rullar av framfoten vid lilltån.

Belastning vid pronation och supination
Det som visas på bilden är hur belastningen ligger för olika stegisättningar. Som synes så skiljer det markant var trycket på skorna hamnar beroende på om du pronerar, supinerar eller har ett neutralt steg.

Vad är pronation?

Pronation är en naturlig rörelse som sker i foten när du går eller springer. Rörelsen syftar till att ge en stötdämpande effekt och minska slitaget på kroppen. Det sker genom att foten “rullar inåt”. Så långt inget konstigt alls. Vid för stora vinklar, så kallad överpronation, kommer slitaget på leder och muskler kring fot, fotled, underben och knän att öka. En överpronation har visserligen fortfarande en stötdämpande effekt men tappar samtidigt mycket stabilitet och lederna hamnar närmare sina ytterlägen. En led och dess omgivande delar får alltid slita mer nära ytterläget, risken för skador blir därmed större.

För dig som vill grotta ned dig ytterligare i detaljer om den pronerande rörelsen och vilka delar av foten som involveras kan du läsa mer här på fotens anatomi. Ska vi enkelt förklara pronation så innebär det att man lägger över mer belastning på insidan av foten under en stegisättning och vinkeln mot underbenet ökar.

Hur påverkar pronation din kropp?

Som hintat om här ovan så har pronation en positiv inverkan på kroppen, den skapar stötdämpning och gör steget mjukare. Men varför pratar då vissa om att pronation är orsaken till mina benhinnebesvär eller knäsmärtor? Bör man överhuvudtaget kontrollera eller stödja pronationen eller alltid låta den vara? Ett generellt svar på den frågan kan man aldrig ge. Här är det istället oerhört viktigt att se individuellt och plocka med andra faktorer i ekvationen.

 • Hur kraftig är pronationen?
 • Finns det smärtor eller en historik av tidigare belastningsbesvär?
 • Hur mycket rör du på dig och på vilka underlag?
 • Är du tung eller lätt?
 • Vilka aktiviteter sysslar du med?

Helt enkelt hur dina förutsättningar ser ut, både anatomiska och sociala. Samt vilka dina mål är, för även det spelar in i form av hur mycket du kommer vara aktiv. När man svarat på dessa frågor kan man till varje person ge tips och rekommendationer om hur pronationen bäst hanteras. Om det finns behov av att ge stöd för pronationen, då finns det flera vägar att gå.

Skor med pronationsstöd

En sko som har ett pronationsstöd är ett enkelt, effektivt och väldigt smidigt sätt att ge stöd. Pronationsskor är oftast uppbyggd med ett material på insidan av skon som är något styvare än ytterkanten. Som regel lägger man in det styvare materialet i mellansulan, den del som skapar stötdämpningen. (Se skillnaden i den streckade ovalen på bilden) Ett styvare material kräver mer kraft och om resten av skon då sviktar lättare kan man kontrollera hur mycket foten tillåts vinklas inåt. Rätt utprovat ger en pronationssko både bättre förutsättningar för dig som pronerar samtidigt som skon kommer hålla längre för dig. Dubbel vinst!

Här handlar du skor med pronationsstöd.

Sko med pronationsstöd

Skoinlägg mot pronation?

Ett annat alternativ som kan komma till hands är att använda sig av ortopediska inlägg eller kilar för att kontrollera pronationen. Dessa byggs upp med mer stöd på insidan, under hålfoten, för att på så vis minska pronationen. De kan anpassas individuellt för att ge så mycket stöd som behövs, varken mer eller mindre. Ett ortopediskt inlägg byts som regel ut mot den sula som hör till skon. Inlägget fungerar oftast att flytta mellan olika skor så att stödet kan plockas med.

Behöver du hjälp eller har funderingar på ditt löpsteg eller huruvida du pronerar. Kontakta oss på info@gaochlopkliniken.se eller allra helst, kom förbi någon av våra kliniker så hjälper vi dig.

Vad är supination?

Om du har ett supinerande steg så hamnar mer av din kroppstyngd på utsidan av foten. Inte bara när hälen sätts ned utan under större delen av tiden när foten är i backen. Supination är alltså motsatsen till pronation. Och kanske har du då redan räknat ut vad effekten av supination blir. Exakt! Du tappar den sviktande rörelsen och därmed blir ditt steg mer stumt. Du får en hårdare isättning och ökad risk för smärtor under hälar, knäledsproblem och värk i ländryggen.

Finns det då ingen vinning med att supinera? Jo faktiskt. De flesta som supinerar har höga fotvalv och därmed en stadigare fot. Så ett plus och ett minus på kontot för dig som supinerar.

Ska man göra något åt supinationen?

Det beror helt på eventuella besvär och risker för besvär. Fungerar allt bra för dig så kör på, se bara till att vara noggrann med vilka skor du använder. Du bör sätta fokus på en sko med bra stötdämpning. Eftersom foten är mer stum, isättningen och steget är stummare så måste belastningen tas upp av något. Vill du då skona dina leder så är dämpningen en väldigt viktig detalj.

Om du går och står mycket på hårda underlag bör det också ringa en varningsklocka. I förebyggande syfte kan det vara vettigt att se över både skovalet och ortopediska inlägg. Hårt golv, stum fot och stumt steg är ingen bra kombination.

Skor för dig som supinerar

Eftersom det till det procentuella antalet är väldigt få som supinerar, man räknar med ungefär tio procent, så tillverkas inga specifika skor för det. Istället blir det till att använda sig av neutrala skor med mer dämpning. Dessa räcker i de flesta fallen till och gör ett gott jobb. Möjligheten finns annars att komplettera upp med olika ortopediska inlägg som avlastar ytterligare. Mer om det här under.

Här hittar du ett stort utbud av skor för dig som supinerar.

Skoinlägg vid supination

Om du supinerar så finns en ökad risk för att smärtor uppstår. Inte bara kring foten utan tyvärr även uppåt i underben, knän och rygg. Detta beror både på det ökade trycket när foten inte sviktar bra men också på att när du supinerar och foten vinklas utåt så blir man aningen hjulbent. Det här går att korrigera på följande vis:

 • Kilar som placeras ned i skon och höjer upp yttersidan. Det blir lite som att gå på kanten av en väg. Bara att du enkelt väljer att hela tiden ha med dig “vägkanten”.
 • Formgjutna ortopediska inlägg. Precis som när det gäller skor så tillverkas det inte färdiga ortopediska inlägg för att motverka supination, istället blir det till att formgjuta dem helt för dig. Det blir alltså en individuell utprovning som gäller. Det hjälper vi dig gärna med på våra kliniker. För utprovning av det bokar du en tid.

Har du fler funderingar eller frågor gällande pronation och supination så är du mer än välkommen att höra av dig till oss. Vi svarar snabbt om du mailar oss på info@gaochlopkliniken.se och på våra kliniker guidar vår erfarna personal dig rätt. Vi hörs och ses!

 

 

Varukorg
Rulla till toppen