Årets bästa löparskor 2024

Bästa löparskorna 2024

Dags för nya löparskor och osäker på vilken du ska välja, då har du kommit rätt. Här har vi efter noga testande listat upp årets bästa löparskor 2024. Guiden är uppdelad i sex olika kategorier för att du enklare ska kunna hitta en modell som matchar dig, ditt löpsteg och dina förutsättningar bäst.

Utbudet på modeller för löpning finns det gott om och det är lätt att gå vilse bland alla olika alternativ som radas upp på väggarna och på webben. Vilken är egentligen bra och passar den verkligen för mig? Innan du klickar hem första bästa löparsko till ett “bra pris” bör du fundera på vilka egenskaper skon bör ha för att den ska fungera bra för dig. Hur mycket kommer du att springa, var och på vilka underlag har du tänkt röra dig och hur långa pass kommer det bli? Frågor som bör besvaras för att närma sig de olika löparskor som är bra alternativ för just dig.

Att hitta rätt sko gör vi dagligen på våra kliniker med hjälp av löpanalyser. Självklart hjälper och assisterar vi dig till ett klokt och korrekt beslut även om du önskar handla via vår webshop. Du kan alltid maila oss på info@gaochlopkliniken.se för att få individuell hjälp och tips på lämpliga modeller. Berätta lite om dig själv, din löpning och om det är något vi bör ha i åtanke så bollar vi oss fram till lämpliga löparskor.

Vilken löparsko är bäst?

Det här är en fråga som egentligen inte har ett svar då löparskorna alltid bör matchas individuellt. Men likväl har vi i den här guiden sett över hur årets sortiment ser ut och plockat ut de löparskor som vi anser vara bäst i respektive kategori. Valen är gjorda utifrån att vi själva springer i dem, responsen från våra kunder och hur vi upplever att de tas emot och passar våra tusentals kunder på våra kliniker. De sex kategorier som vi listat är:

  • Bästa neutrala löparsko för mängdträning
  • Bästa stabila löparsko för mängdträning
  • Bästa maxdämpade löparsko
  • Bästa löparsko för terränglöpning
  • Bästa breda löparsko
  • Bästa budgetval
Kategori Vårt val av löparsko
Bästa neutrala löparsko för mängdträning New Balance Fresh Foam X 1080v13
Dam | Herr
Bästa stabila löparsko för mängdträning Asics Gel-Kayano 31
Dam | Herr
Bästa maxdämpade löparsko Hoka One One Bondi 8
Dam | Herr
Dam Wide | Herr Wide
Bästa löparsko för terränglöpning Hoka One One Speedgoat 5
Dam | Herr
Bäst breda löparsko Saucony Echelon 9 Wide
Dam | Herr
Bästa budgetvänliga löparskon Merrell Morphlite
Dam | Herr

Bästa neutrala löparsko för mängdträning

New Balance toppmodell Fresh Foam x 1080v13 plockar hem priset som årets bästa neutrala löparsko. En sko som uppskattas av både nybörjare och erfarna löpare. Helt underbar stötdämpning ger en svårslagen komfort. Den låga vikten öppnar upp för att använda 1080v13 under snabbare korta pass samtidigt som den goda dämpningen gör att 1080v13 står sig väl under längre distanspass i lägre tempo. Det finns inte mycket negativt att anmärka, det är plus rakt igenom.

New Balance Fresh Foam 1080v13 Dam
New Balance Fresh Foam X 1080v13 Dam
New Balance Fresh Foam 1080v13 Herr
New Balance Fresh Foam X 1080v13 Herr

Klart värda utmanare att nämna i den här kategorin är Hoka One One Clifton 9 och Asics Gel-Cumulus 26. Två modeller som i all sin enkelhet bjuder dig som löpare på utmärkt låg vikt och härlig löpkänsla. Varken mer eller mindre än vad du behöver för dina dagliga löparpass.

Bästa stabila löparsko för mängdträning

Den nyligen uppdaterade Asics Gel-Kayano 31 får följa i sin föregångares spår (30) och redan den blev riktigt lyckad. Med underbar komfort och mjukare stötdämpning än vad vi är vana att känna i Kayano saknas inget för att ta dig ut på långa pass. Denna moderna klassiker fungerar perfekt för dig med behov av pronationsstöd och tack vare den relativt breda mellansulan får vi god stabilitet såväl i början som i slutet av passet när våra muskler blivit trötta.

Asics Gel-Kayano 31 Dam
Asics Gel-Kayano 31 Dam
Asics Gel-Kayano 31 Herr
Asics Gel-Kayano 31 Herr

En löparsko som nästan nådde ända fram bland de stabila modellerna är Brooks Adrenaline GTS 23. Sedan flertalet år en av våra absoluta favoriter som försiktigt förfinats. Med låg vikt, bekväm följsamhet och härlig löpkänsla har den för många blivit en klar favorit.

  • Brooks Adrenaline GTS 23 Dam | Herr

Bästa maxdämpade löparsko

Att maximera mängden material i mellansulan har vi sett på allt fler löparskor de senaste åren. Komforten ökar drastiskt och skyddet för din kropp när du rör dig ökar då mängden stötdämpning maximeras. Ingen löparsko gör det dock bättre än originalet – Hoka One One Bondi 8. Med låg vikt, mycket stötdämpning och möjlighet att välja bland normal och bred läst är Bondi 8 en modell som väldigt många hittar hem i. Stort plus för hur väl den här löparskon även fungerar som promenadsko.

Hoka One One Bondi 8 Dam
Hoka One One Bondi 8 Dam
Hoka One One Bondi 8 Herr
Hoka One One Bondi 8 Herr

Bästa löparsko för terränglöpning

Vare sig du ska ut på ett långt pass i öppen terräng eller tackla lite mer tekniska stigar har du god hjälp av Hoka One One Speedgoat 5. Med suveränt grepp från den grovt mönstrade sulan och härlig löpkänsla tar du dig lätt fram på både leriga stigar och torr sand. God dämpning och en avlastande rullsula förstärker ytterligare den goda komforten och ger ett effektivt skydd när du springer längre pass.

Hoka One One Speedgoat 5 Wide Dam
Hoka One One Speedgoat 5 Wide Dam
Hoka One One Speedgoat 5 Wide Herr
Hoka One One Speedgoat 5 Wide Herr

Det här var en svår kategori att plocka ut en vinnare på. Mycket tack vare att du kan och bör variera skovalet beroende på hur teknisk terräng du springer. Valet föll därav på en allsidig modell som klarar det mesta riktigt bra. Utöver Speedgoat 5 så bör du absolut spana in och jämföra med Merrell Agility Peak 5. Det är en annan allsidig trailsko med samma fina löpkänsla och möjlighet att täcka olika typer av underlag tack vare god dämpning och riktigt bra grepp.

  • Merrell Agility Peak 5 Dam | Herr

Bästa breda löparsko

Med mer utrymme på bredden får dina fötter plats att röra sig. Skor i den här kategorin kan ofta vara lösningen på problem när det gäller passformen. Vissa modeller kommer som tidigare nämnts i flera olika bredder och andra görs uteslutande i en bredare form. Saucony Echelon 9 Wide har flera egenskaper som lyfter den till en favorit. Låg vikt, mjuk/behaglig dämpning och en relativt stabil plattform gör den till ett självklart alternativ för dig med breda fötter.

Saucony Echelon 9 Wide
Saucony Echelon 9 Wide Dam & Herr

Ibland är det inte bara bredd på skorna som behövs. Många breda fötter har också låga fotvalv och tendens att hamna i en tydlig pronation där foten vinklas inåt, i de fallen behövs både bredd och stabilitet i samma förpackning. Svaret då är inte Echelon här ovan utan modellerna Ariel GTS 23 Wide (dam) och Beast GTS 23 Wide (herr) från Brooks. Två fantastiska löparskor när det kommer till att sätta fokus på de stabila egenskaper som behövs för riktigt låga fotvalv med behov av ökad bredd.

Bästa budgetvänliga löparsko

Tätt race mellan Under Armour Hovr Sonic 6 och Merrell Morphlite där den sistnämnda tar hem segern tack vare den lite grövre mönstrade yttersulan. Det gör att Morphlite fungerar snäppet bättre i lättare terräng och den blir därav en ypperligt allsidig modell för dig som söker en sko för blandade underlag till ett riktigt bra pris.

Merrell Morphlite Dam
Merrell Morphlite Dam
Merrell Morphlite Herr
Merrell Morphlite Herr

Vilken blir din favorit?

Nu när du har koll på årets favoriter är frågan om någon av dessa faller dig i smaken. Kanske har du redan någon av dem i din skogarderob och hunnit springa med dem. Berätta i så fall gärna för oss vad du tycker om dem. Posta ett inlägg på Instagram eller skicka oss ett mail. Feedback är alltid uppskattat! Vill du spana in resterande sortiment av löparskor dam eller löparskor herr så hittar du ett stort i vår webshop och på våra butiker. Varmt välkommen in och snacka löparskor med oss!

Varukorg
Rulla till toppen