Merinofår och löpare

Därför väljer du merinoull

Ull är en av världens äldsta naturliga fiber och besitter egenskaper som få andra material kan mäta sig med. Det är mjukt och komfortabelt, ger värme men är samtidigt svalt. Det är antibakteriellt och avger inte dålig lukt även om du svettas. Men hur går det till när ullen går från får till att bli en del av dina kläder? Och är 100% merinoull det optimala? Häng med när vi grottar ned oss i ull i stort och merinoull mer specifikt.

Vad är merinoull?

I höglänta områden på Nya Zeeland, i Australien och Patagonien finns får med namnet Merino. Det är en typ av tamfår som ursprungligen kommer från Spanien. Merinofår producerar mycket ull och behöver klippas regelbundet. Den klippta ullen kan därefter användas till garn. Precis som vårat och många andra djurs hår så är merinoull uppbyggt av fibrer. Fibrerna hos merinoull består av ungefär 97% protein och 2-3% lipida material (fetter och fettliknande ämnen). Kvalitén på fibrerna beror på fårets välmående och vad den äter, fibrerna byggs nämligen upp och påverkas av fårets diet. Precis som för oss människor spelar maten stor roll. Merinoull har dock en rad fördelaktiga egenskaper i jämförelse med mänskligt hår.

  • Merinoullens fibrer är tunn och böjlig vilket gör den mjuk att röra.
  • Tunnare, i genomsnitt en tredjedel i diameter av ett mänskligt hårstrå.
  • Klart bättre på att isolera och ge värme.
  • Bättre på att transportera bort fukt.
  • Bättre på att ”andas” och hålla kroppen sval.
  • Överlägset när det kommer till att inte lukta trots att det blir svettigt.

Merinoull fiber

Varför använda merinoull?

Ull kan för många förknippas med farmors stickade tröjor som kliade en del och inte alltid satt som de skulle. Men bli inte förblindad av den bilden. Nordisk ull som många har erfarenhet av är inte lika tunn och böjlig som merinoull. Just de delarna gör att merinoullen är mycket mjukare och inte kliar. Redan i ingressen och föregående stycke har vi berört de positiva egenskaper som just merinoull ger. Men de är värda att nämnas igen. Och även att ha dessa i åtanke när vi tänker på hur egenskaperna kan hjälpa oss både under högintensiv träning och i vardagen. Vem vill exempelvis gå omkring med strumpor som luktar eller frysa om fötterna i onödan på vintern?

  1. Transporterar fukt – I samband med att din kropp värms upp så absorberar merinoullen fukten innan det bildats svett på din kropp. Fukten avges därefter till luften och du kan bibehålla en optimal temperatur.
  2. Värmereglerande – varmt eller kallt ute, merinoullen ger dig den egenskap du behöver. Många tror att merinoull endast lämpar sig för vinter och att hålla dig varm. Faktum är att den gör sig lika bra på sommaren genom att hålla dig sval. Fibrerna och dess sammansättning har alltså den isolerande effekten att de kan behålla kyla eller värme beroende på hur din kropp är. Merinoullen klarar till och med av att värma dig även när den är blöt. I samband med att den absorberar fukt sker en kemisk reaktion som genererar värme inuti fibrerna. En ullstrumpa kan alltså hålla dig varm även om du blir blöt.
  3. Fräsch lukt – ull är självrengörande och har antibakteriella egenskaper. Den kemiska strukturen bidrar till att de bakterier som skapar dålig lukt inte bildas.
  4. Mjukt och behagligt – de tunna fibrer som bygger upp merinoullen gör den också mjuk, följsam och behaglig. Oavsett om det är ett par tunna strumpor eller en tjockare tröja som stickas av garnet.
  5. Behöver inte strykas – merinoullen skrynklar sig inte utan har en förmåga att återgå till sin form. Perfekt egenskap när du ska packa med dig kläder på resor.

Hur tillverkas produkter av merinoull?

Allt startar med ett får av rasen merino. Den föds, den äter, den växer och blir större. Ullen på fåret växer och därefter klipps fåret när ullen har tillräcklig mängd/längd. Ullen växer ut igen och denna process kan fortgå år efter år. Den klippta merinoullen omvandlas sedan till garn genom att först kardas och kammas och sedan spinnas till en tråd. I vissa fall blandas andra fibrer in tillsammans med merinoullen för att ge ytterligare goda egenskaper. (Mer om det härunder.) Garnet används sedan i tillverkningen och stickningen av exempelvis ullstrumpor, underställ eller andra produkter innan de i slutändan hamnar på din kropp där du kan njuta till fullo av dess goda egenskaper.

Merinoullstrumpor

Bästa ullstrumporna – vilka ska jag välja?

Är du på jakt eller sugen på att testa strumpor av merinoull? Då har du landat rätt. Här hittar du flera märken med ullstrumpor i sitt sortiment, samtliga med hög kvalité. För att enklare särskilja dem åt och assistera dig i valet kommer här en kort genomgång.

    1. Woolpower – svenskt företag med säte och tillverkning i Östersund. Tillverkar såväl underställ som mellanplagg och strumpor. Deras strumpor går från liner (tunnaste) vidare till 200, 400 och 600 (tjockaste).
    2. Darn Tough – amerikanskt företag med fokus på hållbarhet i strumporna. Söker du ullstrumpor med extremt bra slitstyrka och passform så handla Darn Tough.
    3. Bola – ytterligare ett svenskt företag med en stor mix av ullstrumpor. Från Bola har vi både tåstrumpor, tunna liner, kompression samt mjuka softsocks stickade i merinoull.
    4. Sealskinz – vattentäta strumpor med ett inre lager av merinoull.

Tjocka eller tunna ullstrumpor?

Hos oss hittar du ullstrumpor av både tunnare och tjockare sort. Vilken sort du bör välja beror helt och hållet på vad du vill att strumporna ska ge dig och hur du tänkt använda dem. Här finns inget helt korrekt svar utan bara råd och riktlinjer att utgå från.

Tjockare ullstrumpor är som regel stickade av en tjockare tråd där man använt ullfibrer med lite tjockare diameter. Därigenom kommer de väga lite mer, vara mer isolerande och perfekt att användas som förstärkningsplagg eller till aktiviteter där du inte svettas lika mycket. Tunnare modeller å andra sidan är oerhört bekväma närmast kroppen och suveräna att nyttja till både vardag eller högintensiva aktiviteter. Du kan ha dem som enda strumpa eller närmast foten med en tjockare utanpå.

Merinoullstrumpor till hikingskor

Hur stor andel merinoull är lämpligt?

Med de positiva sidorna som nu lagts fram kanske du tänker att 100% merinoull i en produkt måste vara det optimala. Att det är det du ska leta efter, eller i all fall ju högre procentsats desto bättre. Då säger vi, nja låt oss backa en bit. Först bör vi fråga oss vad vi ska använda produkten till? Är det en underställströja eller ett par strumpor av merinoull du tänker dig? Det finns en stor skillnad om vi tittar på kravet och slitaget de två olika plaggen ska tåla. Den ena hänger löst och följer din överkropp, kanske till och med skyddad från yttre påverkan av en ytterligare tröja eller jacka. Den andra belastas med en konstant nötning från din fot och kroppsvikt mot materialet i din sko. Sammansättningen av material kommer således behöva skilja sig åt. På samma vis kommer en ullstrumpa för vardagsbruk eller hiking skilja sig mot en modell anpassad för löpning. Högintensiv träning såsom löpning gör att du svettas mer och foten behöver luftas bättre. En tunnare strumpa sköter det bättre men i samma veva som man gör merinoullen tunnare blir den också något skörare vilket inte är optimalt för exempelvis en löparstrumpa.

Och det är här andra material kommer in. Syntetiska material som exempelvis Lycra, Nylon och liknande täcker upp dessa små ”svagheter” i merinoullen. Med dessa material inblandade i stickningen kan man ytterligare förbättra hållbarheten, elasticiteten och passformen. Eventuellt att man med dessa också får in lite härliga färger och mönster. Det krävs som regel inte en stor del inblandat för att göra en avsevärd skillnad. Med det sagt, stirra dig inte helt blind på andelen procent. Det ger bara en förklaring om fördelningen mellan de olika materialen, inte mängden merinoull som använts. I slutändan är ju det viktiga att du trivs med dina grejer, att de håller bra och ger dig vad du behöver snarare än procentandelen merinoull.

För att sammanfatta

Det finns få, om än något, material som kan mäta sig med de egenskaper merinoull kan ge dig. Värmereglerande, luktfritt och mjukt för kroppen är egenskaper vi gärna lyfter fram. I kombination med andra syntetiska material som förstärker hållbarheten och elasticiteten kan livslängd och passform förbättras än mer och ge dig som använder underställen eller strumporna i merinoull än mer kvalité. Om du inte redan har garderoben fylld med olika kläder i merinoull, dags att börja. För dig som redan fastnat för materialet, fortsätt bygg upp garderoben med det och sikta på märken med hög kvalité och hållbarhet.

Populära ullstrumpor

Varukorg
Rulla till toppen